Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förebilden Zara Larsson prisad av regeringen

Popstjärnan Zara Larsson tilldelas regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2016. EU- och handelsminister Ann Linde (S) beskriver pristagaren som "en stor förebild för det moderna Sverige".

Zara Larsson. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
I fjol uppnådde Zara Larsson internationella framgångar av allra högsta kaliber, från höga placeringar på Billboardlistan till framträdanden i amerikansk tv och förband till världsstjärnan Beyoncé på dennes "Formation"-turné.
Inte konstigt då att Larsson själv beskrev sig som "2016 års person" i den videohälsning som spelades upp i utrikesdepartementets pressrum:
– Det har varit ett stort år i mitt liv. Hoppas att 2017 blir likadant.
Ola Håkansson knöt Zara Larsson till sitt skivbolag Ten Music Group när hon var 15. Några få år senare får han ta emot musikexportpriset i hennes namn, och han är inte överraskad över att det har gått så fort för henne.
– Zara är otroligt ambitiös och jobbar mer än de flesta människor jag känner. Hon vet precis vad hon vill och brinner för sitt artisteri, säger Håkansson till TT.
– Just nu går Zaras kurva uppåt. 2016 var hennes år, men hon kan inte bli årets nykomling någon mer gång, den tiden är förbi. Nu ska hon ta nästa steg. Men jag vet att hon kommer att mogna som artist.
Zara Larsson befinner sig för närvarande i London för att närvara vid Brit Awards, en prisutdelning där hon är nominerad i två kategorier.
Den 17 mars släpps hennes nya studioalbum "So good".
Regeringens musikexportpris instiftades 1997 och går till en god representant för Sverige som haft stor betydelse för svensk musikexport.
Övriga nominerade i år var Galantis, Ghost, och Yung Lean & Sad Boys.
Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelas sopranen Nina Stemme.

Fakta: Zara Larsson

Född 1997 i Stockholm.
Slog igenom i TV4-programmet "Talang" 2008.
Gav ut debut ep:n "Introducing" 2013, med succésingeln "Uncover".
Första fullängdsalbumet "1" släpptes 2014.
Hennes musik har strömmats över 1 miljard gånger på Spotify.
Gör även podcasten "Sanningens mammor" tillsammans med Olivia Gateau.
Gå till toppen