Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu stöttar kommunen ungdomsverksamheten på Möllans Basement

– Äntligen!
Balqis Lamis Khattab ler stort. Hon ha precis fått sin bidragsansökan beviljad av kommunen. Hon får en halv miljon kronor för att driva Möllans Basement under 2017, en mötesplats för 16-26-åringar.

Balqis Lamis Khattab har fått en halv miljon kronor av kommunen för att driva Möllans BasementBild: Lars Brundin
I tre månader han hon jobbat ideellt för att Malmös unga ska ha ett ställe att gå till. Nu kan hon ta ut lön, få betalt för internet, bensin och andra kostnader hon haft i väntan på kommunens beslut.
– Jag har ju inte kunnat svika ungdomarna. Men nu kan vi fortsätta planera för sommaren, säger hon.
Möllans Basement finns på Ahlmansgatan. Fastighetsbolaget Stena står för hyran och många av ungdomarna som kommer dit bor i någon av Stenas fastigheter, på Möllan eller på andra håll i stan.
Kvart i fem ringer det för första gången på dörrklockan den första dagen på sportlovet.
- Va, är här ingen, frågar en kille från Lindängen som tagit med sig en kompis som aldrig varit på Möllans Basement förut.
– Vi öppnar klockan fem, så det är ni som är lite tidiga, säger Balqis Lamis Khattab och släpper in dem.
Möllan Basement har öppet varje kväll. Ibland är det bara vanliga kvällar, ibland är ungdomarna med på länk i SVT Debatt, eller så är det musik och debatt - som i fredags när några ungdomar pratade om Malmö, tryggheten, våldet och vad som kan göras för stan.
Organisationen Peacework ordnade debatten under "Lägg ner ditt vapen och bli en del av vår väg till fred".
Det blev dock inte så mycket prat om vapen förrän Balqis Lamis Khattab berättade vad hon ser när hon är ute på kvällar och nätter.
– Jag kör runt mycket i stan. Sedan dödsskjutningen här på Möllevångstorget har jag till exempel kört ungdomarna hem. Men jag är också ute i bostadsområden för att prata med ungdomar.
Det är bland annat då killar som är rädda för sitt liv söker upp henne. De har skyddsväst för att de tror att de kommer att bli skjutna.
– Jag brukar prata med dem för att förstå vad som är på gång. Det har till och med hänt att jag medlat mellan en kille som skulle skjuta och hans tilltänkta offer. Jag var som en brevbärare mellan dem och det slutade med att bråket lade sig.
Men ofta handlar det inte om en konflikt mellan två personer. Unga killar får i uppdrag av någon äldre att skjuta. Gör de inte det kan den unge killens familj vara i fara.
– Jag tror tyvärr att vi får vara med om ett par skjutningar till innan den här våldsvägen lägger sig. Men det blir lugnare, kanske framåt sommaren.
Läs också "Man ska aldrig använda ordet möte"
Balqis Lamis Khattab berättar om tacksamma samtal från föräldrar och syskon till killar som fastnat eller varit på väg att fastna i kriminalitet.
– De hör av sig när sonen eller syskonet berättat att han pratat med mig. Jag säger hela tiden att det viktigaste är att de är ärliga mot sin familj och berättar allt.
Hennes främsta råd när någon berättar att han eller hon gjort något kriminellt är inte att förfasa sig utan att fråga: Varför?
– Då får man reda på mer och kan hitta lösningar. Jag har varit med om att ungdomar slutat med brott efter sådana samtal och bestämt sig för att satsa på skolan istället.
Hon får massor av förtroenden och vet väldigt mycket om vad som händer i det kriminella Malmö.
– Jag berättar aldrig för polisen vem som sagt något eller gjort något. Men jag kan berätta att någonting är på gång.
Hon säger att hon aldrig är rädd. Något som hon tror beror på att hon hängde med äldre killar när hon gick på högstadiet. Killar som höll på med narkotika och annan kriminalitet.
– Jag ville alltid få dem att prata om varför de höll på. Ibland sa de: "Men vem har tagit hit henne?"
Det ringer på dörrklockan igen. Två killar kommer in genom dörren och beger sig in till rummet med tv-spel, lite senare dyker en tjej från Augustenborg och en kille från Hermodsdal upp.
– Här har aldrig blivit något stulet eller fördärvat. Ibland måste jag iväg på ett möte en stund och lämnar dem ensamma och de sköter sig alltid.
Fyra av hennes kompisar arbetar också ideellt med Möllan Basement. Hon hoppades att, med Stenas hjälp, kunna ge tre personer sommarjobb för att hålla igång verksamheten under hela sommaren. Men så blir det inte.
Läs också Hon vill ge framtidstro åt Möllans barn
– Vi ska ha öppet varje dag hela sommarlovet. Men jag kan inte kräva att de ska jobba ideellt på heltid. De behöver ju tjäna egna pengar.
Balqis Lamis Khattab säger att hennes drivkraft är att hitta rätt plats åt ungdomarnas idéer och kraft. Som i 040-live, samarbetet med Malmö Live, där ungdomar är med och kommer med idéer till konserter och arrangemang.
– Nu ska vi starta löparakademin i Malmö. Jag vill inte att ungdomarna bara ska sitta härinne.
Det brukar komma ett femtontal ungdomar varje kväll till Möllans Basement.
– Jag brukar säga att de ska äta middag innan de kommer hit. Skolan, sen mat och sen hit.
Gå till toppen