Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S): Malmö ”kidnappas” och används som slagträ i debatten

Vita huset och rysk statlig tv har ”kidnappat” Malmö för att gynna sina egna intressen. Det menar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Sverigedemokraternas Magnus Olsson tycker att Donald Trumps uttalande ”kryddar debatten.”

Donald Trump tog upp Sverige som ett skräckexempel under ett kampanjmöte i Florida i helgen.Bild: Chris O'Meara
“You look at what’s happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this?” Donald Trumps uttalande under ett kampanjmöte i Florida häromdagen skapade förvirring över hela världen.
Hade det skett ett terrordåd i Sverige som bara USA:s president kände till? Nej. Donald Trump hade tittat på ett tv-inslag som konservativa Fox News hade sänt kvällen innan. Där hävdade en dokumentärfilmare att Sverige håller på att gå under till följd av massinvandring.
Läs också Därför älskar Trump att hata Malmö
Redan för ett par veckor sedan påstod Donald Trump att världens journalistkår tystat ner islamistiska terrordåd. En lista med 78 attacker publicerades av Vita huset - terrordåden i Nice, Paris och Bryssel fanns med.
Men även en anlagd brand i en mulimsk bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Men branden klassas inte som terrordåd av svensk polis – utan som mordbrand.
Läs också Terrorexpert: ”Inte rimligt jämföra branden i Malmö med dåden i Paris och Bryssel”
I söndags publicerade en rysk statlig tv-kanal ett reportage där Malmö målas upp som ”mångkulturens sammanbrott”. Men reportaget innehöll flera felaktigheter.
Läs också Malmö svartmålas i rysk statlig tv
Lilla Malmö, som inte ens kvalar in på listan över Europas femtio största städer, har hamnat i världens blickfång. Stadens mäktigaste politiker, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), är inte ett dugg förvånad.
– Att Donald Trump lyfter fram Sverige är kanske lite otippat. Men vi från Malmö har under lång tid levt med att det finns starka intressen som driver en tes med hjälp av ohederliga påståenden och statistik. Det är väldigt många som kidnappar Malmö som slagträ i debatten för att gynna sina egna intressen. Det är vi vana vid, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är van vid att Malmö används som slagträ i debatten.Bild: Hussein El-alawi
Katrin Stjernfeldt Jammeh tror till och med att uppmärksamheten kan föra något gott med sig för Malmös del.
– Effekten av allt detta blir kanske att fler får upp ögonen för att man verkligen måste kontrollera fakta i alla typer av uttalanden. Även när de kommer från USA:s president och rysk tv, säger hon.
Magnus Olsson, oppositionsråd för Sverigedemokraterna, Malmös tredje största parti, tycker att Donald Trumps uttalanden ”kryddar debatten”.
Magnus Olsson (SD) tycker att Donald Trumps uttalande ”kryddar debatten”.Bild: Emmalisa Pauly
– Med det menar jag att det är bra att Malmös problematik lyfts fram. Det skapar debatt som rör om i grytan. Men det ryska reportaget var väldigt snedvinklat. Den typen av överdrifter gynnar inte debatten, säger han.
Enligt Magnus Olsson finns det en uppfattning, både hos ”Sverigedemkrater och många andra”, att medier har haft Malmö som en form av skyddsling som inte får kritiseras.
– Jag har inga problem att Malmö lyfts fram, jag pratar väldigt gärna om det som är bra i staden och jag duckar inte heller för att prata om problemen. Men när man slänger sig med lögner riskerar det att få en väldigt negativ utveckling, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Anders Mellberg, Malmö stads kommunikationsdirektör, är djupt oroad och upprörd över felaktigheterna som sprids.
Anders Mellberg, Malmö stads kommunikationsdirektör.Bild: Hussein El-Alawi
– Det är väldigt allvarligt när beskrivningar av Sverige och Malmö får så stort fäste. I våra egna kanaler på sociala medier bemöter vi alltid felaktigheter med fakta, säger han.
Gå till toppen