Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Två sidor av Linnea Olsson

Popcellisten Linnea Olsson följer upp albumet "Breaking and shaking" med "For show" och "Not for show" – två ep-skivor som står i kontrast till varandra. – Den första är mörk och kopplad till mitt konkreta jag. Den andra är mer av en verklighetsflykt, säger hon.

Linnea Olsson släpper två ep med fem låtar vardera i år: "For show" och "Not for show". Pressbild.Bild: Tammy Karlsson
Linnea Olsson älskar musikaliska samarbeten. Hon har spelat med artister som Frida Hyvönen, Ane Brun och Peter Gabriel, men i samband med sitt stundande ep-släpp och de påföljande spelningarna gör hon någonting som hon aldrig har provat förut: att spela tillsammans med andra cellister.
– Så här i efterhand kan jag inte förstå att jag aldrig har gjort det innan. Det har varit något av en uppenbarelse, säger Olsson.
Tillsammans med Marika Dahlbäck och Emma Beskow, studiekamrater från Musikhögskolan, har Linnea Olsson bildat en cellotrio som ska ta sig an både hennes nya och tidigare släppta musik.
– Det kan mycket väl vara så att jag har haft ett kontrollbehov tidigare och att jag vågar släppa taget nu och lita mer på andra, säger Olsson.
I stället för att släppa ett regelrätt album har Linnea Olsson spelat in tio nya låtar fördelade på två ep-skivor. Den första, "For show", släpps i veckan. "Not for show" kommer i höst.
Hon beskriver låtarna på "For show" som sorgsna:
– Jag har försökt tillåta mig själv att göra musik som är mörk och möjligtvis något mindre lättlyssnad. Jag gick igenom en jobbig period och var ganska nere när jag skrev de här låtarna, men jag skriver alltid mest och bäst när jag mår lite sämre.
Sent i fjol kom ett första smakprov från "For show". I singeln "Weekend" sjunger Olsson om hur hon bedövar sig med alkohol när helgen kommer. Det var också den låten hon framförde live när hon besökte tv-programmet "Skavlan jr", trots att hon hade vissa reservationer:
– Jag kände att det rent textmässigt kanske inte var något som borde framföras i barn-tv. Men jag pratade med produktionen och vi kom fram till att det inte är jättemånga popartister som har helt rumsrena låtar. Det var i alla fall inget av barnen som frågade om texten efteråt, men de tyckte att cellon var fin.

Fakta: Linnea Olsson

Uppvuxen i Halmstad.
Gick på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2004–2007.
Inspirerad av bland andra Arthur Russell började hon göra pop med cello som stomme, där musiken byggs upp i lager med hjälp av loopar.
Har släppt soloalbumen "Ah" (2012) och "Breaking and shaking" (2014).
Den 24 februari släpps ep:n "For show". I september kommer ep:n "Not for show".
I maj gör Linnea Olsson och hennes nybildade cellotrio en rad spelningar: 5/5 Stockholm, 6/5 Örebro, 12/5 Malmö, 13/5 Göteborg.
Hon ska även turnera med Glada Hudik-teatern i vår.
Gå till toppen