Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter miljöskandalen: Befesa Scandust får klartecken att öppna igen

Efter ett möte under tisdagen har länsstyrelsen nu gjort bedömningen att Befesa Scandust får ta sin anläggning i drift igen om en månad. De säkerhetsåtgärder som företaget har tagit fram anses vara tillräckliga.

Bild: Sven-Erik Svensson
I början av december förra året beslutade länsstyrelsen med omedelbar verkan att Befesa Scandust skulle stoppa sin återvinningsverksamhet. Till beslutet kopplades ett jättevite – 50 miljoner kronor.
Fram till bara några veckor tidigare hade företaget hårdnackat hävdat att det inte förekom utsläpp av tungmetaller och cyanid. De gifter som konstaterats i grundvattnen var gamla försyndelser.
Sedan dess har Befesa Scandust gjort en helomvändning. Det råder inte längre någon tvekan om företagets skuld till utsläppen. Stora brister har upptäckts på anläggningen, konstaterar Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen.
– Man har filmat och täthetsprovat ledningarna och konstaterat att ledningar och brunnar har varit otäta med sprickor, vilket har gjort att det har blivit både mark- och vattenföroreningar, säger hon.
– Nu har man lagt nya ledningar i de gamla rören. Den andra viktigaste förändringen är att man har testat och har för avsikt att gå över till en torr hantering av slammet. Tidigare har blött slam lagts upp ute på platta utan nederbördsskydd. Det har gjort att det har blivit mer föroreningar och slabb på området.
Nu ska slammet torkas inomhus och sedan förvaras under tak.
– Sedan har de gjort mycket underhållsarbete på anläggningen i övrigt. Det är ju en anläggning som är trettio år. Man har hittat tankar som varit sönderrostade, men som har varit så fulla med slam att man inte har märkt att de har läckt, förrän man tömde dem på slam och man har konstaterat att där är hål i dem, säger Annelie Johansson.
Företaget har hyrt in externa experter för genomföra en sanering och upprustning. Det arbetet kommer att ta lång tid, menar Annelie Johansson.
– Saneringen kommer att ta ett par par år. Det handlar bland annat om att pumpa upp förorenat grundvatten. Samtidigt beror saneringen inte på om produktionen är igång eller inte.
Miljöskandalen tog sin början den 22 april 2015 när ett större antal döda fiskar och krabbor påträffades i Södra hamnbassängen i Landskrona. En teori var att de hade dött av syrebrist. Miljöförvaltningen misstänkte ett cyanidutsläpp och blickarna riktades snabbt mot företaget Befesa Scandust. I december samma år hotades företaget för första gången med miljonviten från länsstyrelsen, men verksamheten fortsatte.
Rapporterna om fågel- och fiskdöd fortsatte dock och i oktober i fjol kom nya larmrapporter om skyhöga halter av cyanid och andra miljögifter i grundvattnet på Varvsudden i Landskrona.
Enligt rapporten låg halterna av cyanid 300 gånger över det generella riktvärdet för när en allvarlig förorening bör åtgärdas. Även halterna av tungmetaller som molybden (60 gånger högre än riktvärdet), krom (30 gånger högre), kadmium (15 gånger), zink (12), kvicksilver (6) och bly (5 gånger högre än riktvärdet) var alarmerande höga.
– Bolagets kontrollprogram kommer nu att vara helt annorlunda än tidigare med mycket tätare kontroller. Vartannat år kommer man att genomföra täthetskontroller och vartannat år oberoende kontroller, säger Annelie Johansson.
Vad är risken att något liknande händer igen?
– Man kan aldrig säga aldrig om någon verksamhet för det kan alltid uppstå haverier, bränder och annat. Men jag skulle säga med de åtgärder som bolaget är på väg att införa så har man minimerat risken för att det som har hänt ska hända igen. Men bolaget har en miljöskuld att ta hand om.
Gå till toppen