Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elevledare skapar sammanhållning på Videdals skolor

Tvärs över åldrar, ursprung, bakgrund och sociala skillnader, sjuder det av gemensamma aktiviteter på Videdals privatskola. Högstadieelever håller idrottslektioner för lågstadiebarn. På köpet får de tillfällen att verka som förebilder i flera avseenden.
Lågstadieeleverna nästan flyger över golvet i inomhusstafetten. Claudia Krumpacnik övervakar.Bild: Patrik Renmark
De små ettorna, tvåorna och treorna springer så fort att man får en känsla av att de inte vidrör golvet. Som fjärilar i flykt böljar de fram och tillbaka när de tävlar i stafett. De hoppar jämfota som levande studsbollar och tjuter av glädje i ansatsen. Efteråt kramar de spontant gymnastikledarna.
Det är ingen vanlig idrottstimme som pågår. Ledarna är fyra elever i årskurs åtta och nio från Videdals privatskola och Videdalsskolan. Tjejerna ägnar en del av sin fritid åt ett integrationsprojekt i skolans idrottsförening. Projektet bottnar i en vision med tydliga mål:
– Vi förebygger otrygghet och mobbning i skolan samtidigt som vi lär ut hur man samarbetar, säger Katja Wirentoft, en av ledarna.
– När jag själv var liten var jag lite rädd för högstadieeleverna, de var så stora och skrämmande. Därför känns det bra att vi kan ge de yngre barnen trygghet och även få dem att tidigt förstå att våld och svordomar inte är ok, fortsätter hon.
Claudia Krumpacnik, Mariella Pizevska, Katja Wirentoft och Elza Shehu planerar vårens aktiviteter. De har roligt och de lär känna varandra på köpet.Bild: Patrik Renmark
Det var med skolidrottsföreningen Videpriv (Videdals privatskola) allt började för några år sedan.
– Nu siktar vi på att runt 20 skolor i alla stadsdelar inom tre år har börjat jobba tillsammans i det här projektet. Sedan är tanken att det ska fortsätta växa kontinuerligt, berättar Martin Andersson, lärare i idrott och samhällsorientering samt vuxenstöd i skolidrottsföreningen.
Skånes skolidrottsförbund och Malmö stad har bidragit ekonomiskt till projektet. Tanken är att locka skolor över hela Malmö till samarbete kring lek/aktiviteter och ledarskap. Målet är en tryggare vardag i skolan.
– Relationen mellan Videdalsskolan och Videdals privatskola har inte alltid varit den bästa. Det här är ett led i ett nytänk och det är så fantastiskt att det kommer från eleverna själva.
Förra våren tog elevledarna initiativet att bjuda in högstadieelever från Videdalsskolan till information och korvgrillning. Träffen resulterade i att också Videdalsskolan bildade en skolidrottsförening. Sedan hösten 2016 samarbetar de båda skolorna i projektet. Sammanlagt har 28 elever mellan 14 och 16 år tagit på sig ett ledarskap.
– I ledargrupperna finns elever från båda skolor och det är ingen skillnad på engagemanget och sammanhållningen. Det finns inget "vi" och "de". Alla hjälps åt, säger Martin Andersson.
De fyra tjejerna som nyss ledde gympatimmen för lågstadieeleverna har samlats för ett möte där de ska lägga upp riktlinjer för vårens samarbetsdagar.
Varför gör ni det här på er fritid?
– Det är så roligt att se att vi kan få barnen att samarbeta och ha kul. Vi kan redan nu förebygga fördomar bland de yngre. Dessutom lär vi ledare också känna varandra, alla vinner på detta, säger Claudia Krumpacnik, som också tycker att språk och tilltal är viktigt.
– Vi satte upp regler för både oss själva och barnen när vi märkte att de ofta använde svordomar och behandlade språket illa. Numera kommunicerar de på ett bättre sätt.
– Det är det här med gemenskap och att förebygga fördomar. Jag tycker det är så kul att jobba med barn och göra något de tycker om, berättar Mariella Pizevska.
– Det blir en spridning i etnicitet också. Man skapar förståelse mellan olika åldrar men också mellan olika nationaliteter, påpekar Elza Shehu.
De högstadieelever som är intresserade av att jobba med projektet skriver på ett kontrakt om hur de ska bemöta och leda de yngre. Efter det får de åka iväg på en utbildning med uppföljningsdagar och lägervistelser flera gånger per år.
– De har bland annat utbildats av Barnkommissionen. Fyra av mina tidigare elever som varit ledare har fått projektanställningar hos Skånes skolidrottsförbund som de sköter vid sidan av sina gymnasiestudier, berättar Martin Andersson.
FOTNOT: För de skolor som är intresserade av att veta mera om samarbetsprojektet: kontakta Skånes skolidrottsförbund.
Gå till toppen