Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Från kryddstark korv till söta praliner

Hur smakar Lund? På lördag den 25 februari kan du ta del av stadens gastronomiska utbud och småprata med innehavarna av tio mat- och delikatesställen, när Madamilen går av stapeln här för första gången.

Flavia Giordano och Charlotta Ranert, arrangörer av Madamilen i Lund, besöker Anina Ågesjö (i mitten) i deltagande ekobutiken Tant Gurka.Bild: Sara Martelius
– Det behövs något för att få lokalbefolkningen att upptäcka sin matstad, säger Charlotta Ranert som kom på konceptet Madamilen förra året.
Då ordnade hon smakprovsrundan i Skanör-Falsterbo där hon bor, och deltagarna fick verkligen promenera sammanlagt en mil för att ta del av utbudet. I Lund blir det inte lika långt att gå eller cykla. Efter start och smakprovsportion på Ingelsta Kalkon på Knut den Stores torg får matnyfikna ta sig som längst österut till Korvhuset på Östra Mårtensgatan och västerut till La Cucina på Hantverksgatan.
Att Charlotta Ranert, som är konsult specialiserad på gastronomi och upplevelseindustri, bestämde sig för att ordna Madamilen i Lund beror på att hon lärde känna matskribenten Flavia Giordano, som flyttade hit från Italien förra året.
– Vi pratade om att arrangera det här i Lund eftersom Flavia bor här och Anina var en av de första som kom med, berättar Charlotta när vi ses i Anina Ågesjös ekobutik Tant Gurka på Väster.
Anina rekommenderade i sin tur vegetariska restaurangen Café Paradiset.
– Jag provade många ställen när jag kom till Lund, berättar Flavia Giordano som bjöd in pizzerian La Cucina.
Förutom de tio utvalda restaurangerna, kaféerna och butikerna blir flera andra lokala matproducenter representerade under Madamilen i Lund. Till exempel genom smörgåsen som Anina Ågesjö erbjuder på Tant Gurka.
– Det blir bröd från Brödlabbet i Stora Råby, syrad kimchi från Surtanten Jenny Neikell från Malmö och äppelmust från Kågeröd, berättar Anina som har drivit den ekologiska butiken på Byggmästaregatan i fem år.
– Lund är en liten stad men utbudet är överraskande stort med stor variation, säger Charlotta Ranert och lyfter fram blandningen av "perfekta praliner och välkryddad korv".
Men den sköna promenaden till de olika smakerna är minst lika viktig.
– Det handlar om mat i kombination med rörelse. Man kan inte bara äta.
Madamilen pågår mellan klockan 10.30 och 15 under lördagen, och totalt släpps 400 biljetter. När du läser det här kan de vara slut, men fler evenemang planeras.
– Turistbyrån ringde och frågade om det blir fler gånger. Många barnfamiljer som inte kunde komma nu på grund av sportlovet hade hört av sig och undrade.
En anledning till att biljetterna är begränsade är att besökarna ska kunna ha tid att bekanta sig med serveringställena.
– Det handlar inte om att proppa i sig. Man ska kunna föra en dialog med dem man besöker också, säger Charlotta.
– Vi hoppas att det blir en gastronomisk upplevelse, säger Flavia Giordano.
Madamilen den 25 februari arrangeras av Charlotta Ranert på Pink Chili Consulting Group, och Flavia Giordano som erbjuder matlagningskurser via Spaghetti ABC.
De tio deltagande matställena i Lund är Ingelsta Kalkon (start), Grand Hotel Lund Deli, Reko Deli, Tehuset Java, Tant Gurka - Ekobutik, La Cucina, Ahlgrens Konfektyr Lund, Korvhuset, Café Paradiset och Meat d Paté med Klackabackens Bryggeri, som var och en erbjuder en smakportion till dem som köpt biljett.
Den 29 april ordnas Madamilen i Limhamn och den 6 maj i Skanör-Falsterbo.
Gå till toppen