Zlatan

Ibrahimovic en bit närmare Friends

Zlatan Ibrahimovic har gjort sitt i landslaget men han vill inget hellre än tillbaka till Friends. Det är en bit kvar till nationalarenan men Manchester United har kommit hygglig långt på vägen. Nu väntar åttondelsfinal i Europa League.

Zlatan Ibrahimovic firar segern mot S:t Ètienne.Bild: Laurent Cipriani
Det dröjer fram till någon gång i höst innan skulptören Peter Lindes staty över Ibrahimovic avtäcks utanför Friends i Solna. Så dags hoppas svensk fotbolls störste genom tiderna ha hunnit med ett besök med sitt United.
Närmare bestämt den 24 maj. Då spelas finalen i Europa League på gräsmattan där han så många gånger framgångsrikt ledde Sverige. Når Manchester United hela vägen kan det vara 35-åringens första och sista chans att spela och vinna en final i någon av Europacuperna.
Med Zlatan Ibrahimovic från start i ett starkt mönstrat lag gick United utan besvär vidare till åttondelsfinalen.
Ibrahimovic ordnade ett utmärkt utgångsläge inför 16-delsfinalreturen mot S:t Étienne när han gjorde sitt första hattrick för United på Old Trafford i förra vecken. När Henrich Mchitarjan förlängde Juan Matas djupledsboll förbi Stéphane Ruffier redan efter 16 minuter hade United 4–0 totalt.
I det läget var S:t Étienne piskat att göra fem mål och hålla tätt bakåt för att gå vidare. Större under har inträffat, men det var inte i närheten att ske på Stade Geoffroy-Guichard.
Mchitarjan och Michael Carrick klev av skadade och i andra halvlek fick mittbacken Eric Bailly rött kort efter två varningar. Men United höll tätt, vann med 1–0 och totalt 4–0.
Men det är ytterst tveksamt om Mchitarjan och Carrick kan spela söndagens ligacupfinal mot Southampton på Wembley.
– Jag tror att båda är borta, men det är något jag bygger på erfarenhet, inte på medicinsk kunskap, säger Uniteds manager José Mourinho.
Samtidigt i Istanbul:
Viktor Claesson och Andreas Granqvist, båda spelade alla 90 minuter, bokade plats i åttondelsfinalen med Krasnodar tack vare 1–1 mot Fenerbahce och sammanlagt 2–1. Claesson gjorde enda målet i hemmamatchen och när Fjodor Smolov tidigt nätade i returen hade Krasnodar 2–0. Souza kvitterade för turkarna.
Schalke spelade 1–1 hemma mot Paok Thessaloniki och gick vidare med totalt 4–1.
Övriga 16-delsfinaler spelas på torsdagskvällen och åttondelsfinalerna lottas på fredag.
Gå till toppen