Malmö

Kungaparet och generalguvernören på Malmö högskola

Trapphallen på Malmö högskola var fylld av väntande studenter – och vänta fick de, för morgonens vinterväder i Stockholm försenade kungaparet med nästan en timme. Men till slut kom gästerna. Studenterna applåderade när kung Carl Gustaf och drottning Silva kom in i hallen på Niagara.

Bild: Bengt Arvidson
Även Kanadas generalguvernör David Johnston och hans hustru Sharon, som är på statsbesök och anlände från Stockholm i ett annat plan, var försenade. Under väntetiden passade kungaparet på att småprata med studenterna – om studieprogram, studentboende och annat.
Spännande att komma till Malmö, tyckte kungen.
Bild: Bengt Arvidson
Till slut anlände de kanadensiska gästerna. Kungen och generalguvernören begav sig genast till hörsal C, där en paneldiskussion på temat ”Mångfald i kanadensiska och svenska storstäder” väntade.
Studenterna var tillsagda att resa sig upp när de kungliga gästerna gjorde entré i hörsalen. Som generalguvernör är David Johnston drottning Elizabeth II:s ställföreträdare i monarkin Kanada. Han och kungen slog sig ner på första raden.
– Ingen drottning? viskade tjejen bredvid mig i bänken.
Nej, hon var på annat håll. Drottning Silvia hade tagit med sig Sharon Johnston till högskolans översta våning där de skulle få en presentation av forskningsprojektet Alhva, som handlar om hembaserat stöd till utsatta småbarnsfamiljer i Malmö.
– Nej, vad synd, suckade studenten. Jag som hade hoppats få se henne.
Malmö högskolas rektor Kerstin Tham inledde:
– Denna högskola grundades för att skapa ett öppet och inkluderande lärosäte. Sju av tio är första generationens akademiker, tre av tio har utländsk bakgrund.
Bild: Bengt Arvidson
Generalguvernör Johnston fortsatte:
– Jag är stolt över att stå framför de här två flaggorna: Sveriges och Kanadas. Vi är mångkulturalismens två pionjärer.
Kanada är ett fullskaleförsök av hur människor av olika kulturer kan dela samma drömmar och ändå respektera varandras olikheter, fortsatte han.
– Allting är inte bra, men stora nationer byggs av stora utmaningar. Inkluderande är nyckeln. Ingen har sagt att mångkulturalism och integration är lätt, avslutade David Johnston.
Nu tog förseningarna ut sin rätt. Lunchen på residenset väntade. Efter generalguvernörens tal återstod tretton minuter för paneldiskussionen av dagens fråga: Vad kan och bör göras för integrationen?
Läs mer:”I Kanada är invandring en självklar företeelse som är lika gammal som landet.”
– Det viktigaste är språket. Hur vi beskriver det samhälle vi lever i, sa Naheed Nenshi, borgmästare i Calgary.
Så mycket beror på hur vi talar med varandra framhöll Nenshi som var den första muslimska borgmästaren i en stor nordamerikansk stad.
– Jag träffade en svensk som sa apropå flyktingsituationen: "Vi tar in för många – men vad annat kan vi göra? Världen ser ut som den gör."
Det var ovanligt kanadensiskt för att komma från en svensk, tyckte Naheed Nenshi.
– Medkänsla, sympati – det är omodernt att använda sådana ord idag, men i en värld av stängda gränser och allt hårdare retorik är det viktigt att Kanada och Sverige fortsätter att vara "omoderna".
Läs alla artiklar om: Kungaparet besöker Skåne
Gå till toppen