Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kungen om Sverigebilden: Viktigt att vi inte tröttnar på att berätta om de goda exemplen

Det är oerhört viktigt för Sverigebilden i världen att vi inte ger upp utan fortsätter berätta om de goda exemplen. Det säger kung Carl Gustaf i en intervju med HD och Sydsvenskan efter onsdagens besök i Malmö och Lund.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf for till Grand Hotell i Lund efter onsdagens besök på Malmö högskola och forskningsanläggningen ESS.Bild: Lars Brundin
Carl XVI Gustaf har varit Sveriges kung sedan 1973. En av hans främsta arbetsuppgifter är att sprida en god bild av Sverige i världen.
Just nu sprider en del internationella medier en väldigt svart bild av Sverige, inte minst Malmö. Vad tänker en erfaren statschef om det?
– Det är viktigt att man för ut de goda exemplen. Det finns så mycket god utveckling och bra svensk forskning som vi inte känner till ens här i Sverige. På högskolan i Malmö bedrivs exempelvis väldigt mycket bra forskning om integrationsfrågorna, säger kungen.
Kanadas generalguvernör David Johnston och hans hustru Sharon är på statsbesök i Sverige. Onsdagsförmiddagen ägnades åt Malmö högskola, där en paneldiskussion mellan svenska och kanadensiska politiker, forskare och människorättsaktivister var inplanerad. "Mångfald i Kanadas och Sveriges storstäder" var temat.
Men ett snöoväder i Stockholm försenade de kungliga gästerna, och när de inledande anförandena i hörsal C var avklarade återstod endast tretton minuter för paneldebatten.
En stor besvikelse, tyckte kung Carl Gustaf.
– Det blev väldigt lite tid att prata om integration nu. Det var synd, för både de och vi var mycket intresserade av den frågan. Och det finns mycket kunskap i Sverige som jag gärna hade sett att vi kunde förmedla. Men vi hann inte komma in på det.
När Kanadas generalguvernär blev försenad fick kungaparet tillfälle att tala med studenter på Malmö högskola. Men paneldiskussionen om integration blev kort.
Sju av tio studenter på Malmö högskola är första generationens akademiker, tre av tio har utländsk bakgrund, berättade rektor Kerstin Tham. Forskning om integration och migration tillhör kärnområdena. Kungen är imponerad.
– Man har lyckats bra med utbildning och forskning inom de här sektorerna. Och det är viktigt att få ut information om den forskning som bedrivs.
Vad finns det för andra sätt att sprida en sann bild av Sverige?
– I vårt fall tror jag att de många statsbesök som vi har gjort gör stor nytta, säger drottning Silvia. Vi försöker sprida vad Sverige står för. Och vi ska inte glömma att det finns många som beundrar Sverige i världen.
Bild: Lars Brundin
Men det är genom medierna som den bilden förs vidare, fyller drottningens make i.
– Utan medier som arbetar seriöst och bedriver en god källkritik går det inte.
Det gäller att balansera bilden och visa på allt det goda som görs i Sverige, säger Carl XVI Gustaf.
– Man får ta en bit i taget. Det gäller att inte ge upp. Jag har hållit på med detta i mer än fyrtio år.
Läs alla artiklar om: Kungaparet besöker Skåne
Gå till toppen