Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungligt besök på ESS

Den kraftiga vinden fick kung Carl XVI Gustaf att avstå från att gå ut på ESS utsiktsdäck. I stället valde han att betrakta det stora byggområdet genom fönstret tillsammans med Kanadas generalguvernör David Johnston när de på onsdagen besökte ESS.

ESS vd John Womersley visar kung Carl XVI Gustaf byggområdet.Bild: Ingemar D Kristiansen
I drygt en timme stannade det prominenta sällskapet på ESS och fick under denna tid en snabb utblick över området där den världsledande materialforskningsanläggningen håller på att ta form.
I vanliga fall blåser det mycket i området. På onsdagen blåste det extra mycket.
– Would You like to go outside? frågade John Womersley, vd för ESS och visade ut mot utsiktsdäcket.
– No no, svarade kung Carl Gustaf och valde att i stället betrakta de enorma jordmassorna över den 537 meter långa acceleratortunneln genom fönstret.
Det var första gången som kung Carl Gustaf besökte ESS.
– Men jag har varit i området tidigare, under invigningen av Max IV. Då fick jag känslan av storheten i detta, berättade han för Sydsvenskans utsända.
Kung Carl XVI Gustaf och Kanadas generalguvernör David Johnston.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ett snabbt rundabordssamtal hölls om tvärsektoriell forskning och om framtida samarbetsmöjligheter inom forskning och innovation mellan Kanada och Sverige. Vid mötet deltog bland annat Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskningen, samt Kanadas forskningsminister Kirsty Duncan.
Och alla var överens om att ESS innebär unika forskningsmöjligheter till stora upptäckter inom life science, transport, miljöteknik, livsmedel och energi. Under samtalets gång nämndes också den forskning som pågår kring att göra plast av träd, ett ämne som engagerade kungen. Under panelsamtalet underströk han hur viktig skogsindustrin är för både Sverige och Kanada.
Därefter undertecknades ett förnyelseavtal om samarbete kring forskning mellan länderna.
Och kung Carl XVI Gustaf var nöjd besöket.
– Det känns bra att få ner det på papper, det ger det hela en knuff framåt och visar att det goda samarbetet pågår, sade han.
Gå till toppen