Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmörestaurang får två stjärnor i Michelinguiden

Det kan vara det största som hänt Skånes krogvärld. På onsdagen blev det klart att Malmörestaurangen Vollmers tilldelas två stjärnor i den kommande Michelinguiden och blir den sjätte restaurangen i landet med den äran. Dessutom får Malmörestaurangen Sture en stjärna i guiden.

Karim Khouani från restaurang Sture som tilldelades en stjärna tillsammans med bröderna Mats och Ebbe Vollmer från restaurang Vollmers som fick två.Bild: Jessica Gow/TT
På onsdagsförmiddagen presenterade Michelinguiden vilka skandinaviska restauranger som kommer att finnas med i deras guide för 2017. På en presskonferens på Vasateatern i Stockholm förklarade Michael Ellis från Guide Michelin att restaurangen Vollmers på Tegelgårdsgatan i Malmö kommer att ha två stjärnor i årets Michelinguide.
Ingen annan restaurang i Skåne eller Göteborg har tidigare haft två stjärnor i guiden. Enbart fem restauranger har haft den äran i Sverige: Fäviken Magasinet i Järpen, de tre Stockholmsrestaurangerna Oaxen, Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén samt nu nedlagda Edsbacka Krog.
Mats och Ebbe Vollmer uppe på Vasateaterns scen.Bild: Jessica Gow/TT
Ägarna Mats och Ebbe Vollmer var uppe på Vasateaterns scen för att ta emot beskedet att de går från en till två stjärnor i guiden.
– Det här är så stort för oss. Jag kan inte ens greppa det. Vi har jobbat så hårt för detta, sade Mats Vollmer på scenen innan han tackade sin personal.
Läs också Vollmer vill mer
Vollmers fick sin första stjärna i guiden 2015 och går nu två år senare vidare till två stjärnor.
– Nu finns det ingen diskussion: det har aldrig funnits en bättre restaurang i Malmö, säger Mats Vollmer till Dygnet Runt i intervjun här.
Kramkalas på Restaurang Sture efter beskedet.Bild: Lars Brundin
En annan nyhet på den skånska fronten är att Restaurang Sture på Adelgatan även tilldelas en Michelinstjärna. Karim Khouani drev tidigare Ambiance à Vindåkra i utkanten av Malmö som även hade en Michelinstjärna. När Khouani förra året lade ner Ambiance för att istället satsa på Sture så ställde sig många frågan om han skulle få behålla Michelinstjärnan fast på ny restaurang och så blev det. Karim Khouani var själv på scenen och fick frågan om han hade förväntat sig detta.
– Lite faktiskt. Vi har jobbat hårt för detta, sade Karim Khouani.
Enligt Frida Sjögren, restaurangchef på Sture, hoppades restaurangen på att få det här beskedet.
– Men det känns ändå fantastiskt. Och det kommer göra jättemycket för restaurangen – många fler kommer få upp ögonen för oss. Hela Malmö visar att vi inte längre är en gastronomisk förort till Köpenhamn lämngre, utan att vi kan mäta oss på egen hand, säger hon.
En stjärna till Restaurang Sture.Bild: Lars Brundin
Daniel Berlin Krog i Skånes Tranås och Bloom in the Park i Malmö får behålla sin Michelinstjärna som de hade sedan tidigare.
Bib Gourmand är Michelinguidens utmärkelse till restauranger som gör mat på hög gastronomisk nivå till ett bra pris. Förra året var det Sture och Bastard som tilldelades Bib Gourmand i Malmö, men nu är det fler. Bastard, Cirkus at More Bistro och Namu.
Anders Vendel på Cirkus at More Bistro drev tidigare Sture så han behåller sin Bib Gourmand, men Jennie Walldén på Namu är helt ny i guiden.
I Köpenhamn blev det klart att Kristian Baumanns restaurang 108 tilldelas en stjärna och att Noma blir av med sina två eftersom de stänger sin nuvarande restaurang för att öppna en ny senare i år.

Nya stjärnor i 2017 års Michelinguide:

Två stjärnor:
Henne Kirkeby Kro, Esbjerg,
Vollmers, Malmö
En stjärna:
Sture, Malmö
108, Köpenhamn
Domestic, Århus i Danmark
Sabi Omakase, Stavanger i Norge
Ti Trin Ned, Fredericia i Danmark
Slotskøkkenet, Hørve i Danmark
Imouto, Stockholm
Dill, Reykjavik (Den första restaurangen på Island som får en stjärna i guiden).
Koks, Torshavn på Färöarna (Den första restaurangen på Färöarna som får en stjärna i guiden).
För att se hela listan på alla restaurangerna i Michelins nordiska guide, läs här.
Michelinguiden finns idag i 29 olika länder. De första Michelinstjärnorna i Skandinavien delades ut 1983. 2015 var första året som Malmörestauranger fanns med i guiden. 2016 kunde även restauranger utanför de tre svenska storstäderna tilldelas stjärnor.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen