Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Man blev permanent blind efter tarmoperation på Sus i Malmö

När mannen från Kävlinge opererades för sin ändtarmscancer fick han ligga i upp mot åtta timmar med huvudet tippat neråt. Det tros ha orsakat en permanent synskada och mannen är nu helt blind.

Bild: Patrick Persson
Enligt en anmälan om fel i vården som lämnats till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, genomfördes operationen på kirurgiska kliniken på Skånes universitessjukhus i Malmö i februari 2015.
Anmälan har lämnats in av Kävlingebons juridiska ombud, och i den står att en robot använts vid ingreppet. Operationen tog mycket längre tid än väntat. I elva timmar låg mannen på operationsbordet och av dem var hans huvud nedsänkt under mellan sju och åtta timmar.
Att huvudet befann sig i en position nedanför resten av kroppen gjorde att blodflödet skapade ett tryck på synnerven. När mannen vaknade upp var han blind.
Sedan dess har han inte fått tillbaka sin syn, utan har fått konstaterat att den totala synnedsättningen är permanent, enligt anmälan. Det juridiska ombudet menar att skadan skulle ha gått att undvika om sjukhuspersonalen omvärderat användningen av roboten. De borde istället ha öppnat upp mannen på ett mer traditionellt och ofta snabbare sätt när man insåg att operationen drog ut på tiden, skriver ombudet.
När Sydsvenskan först tog kontakt med sjukhuset uppgav personal att händelsen redan utretts av Ivo. Men där kan man inte hitta några handlingar som berör ärendet, förutom den skrivelse som nu kommit in.
”Självklart är det mycket tråkigt när sådana här saker inträffar. Vi ser väldigt allvarligt på skador som inträffar i vården. En noggrann internutredning görs alltid när det sker komplikationer i samband med operation eller annan behandling. I de fall man inte kan hitta någon undvikbar, bakomliggande orsak till komplikationen gör vi dock ingen anmälan enligt Lex Maria”, skriver Daina Selga, chefläkare på Sus, i ett mejl till tidningen.
Händelsen ska nu utredas av Ivo.
Gå till toppen