Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stor glädje på Sture efter Michelinstjärnan

På onsdagmorgonen kunde personalen på Malmörestaurangen Sture fira restaurangvärldens finaste utmärkelse – bara tre månader efter man slog upp sina dörrar. Därmed fick krögaren Karim Khouani motta sin andra Michelinstjärna.

Willy Tourette, Kathrin Baake, Jonas Rabah, Frida Sjögren, Fanny Ek och Mihyun Bae firar priset.Bild: Lars Brundin
Personalen på Restaurant Sture sitter samlade runt ett dignande frukostbord. Alla ögon är fästa på en datorskärm. På skärmen visas presskonferensen där den nordiska versionen av Michelinguiden 2017 presenteras – snart ska det tillkännages vilka nya restauranger som tilldelas de prestigefyllda Michelinstjärnorna. Spänningen i rummet är påtaglig.
När det från scenen i Stockholm annonseras att Sture belönas med en stjärna, och restaurangens krögare Karim Khouani dyker upp på scenen, byts nerverna till glädje. Personalen jublar, applåderar och kramar varandra.
– Just nu känns det skitbra! Bara så positivt. Vi hoppades såklart på det här beskedet, men det känns lika bra för det, säger restaurangchefen Frida Sjögren.
Kramkalas på Sture efter beskedet att restaurangen får sin första Michelinstjärna.Bild: Lars Brundin
Att stjärnan betyder mycket för restaurangen och dess personal är uppenbart.
– Det här är jätteviktigt för oss. Det är det finaste priset man kan få – vi ser det som en belöning för allt vårt hårda arbete. En stjärna gör mycket för en restaurang. Nu kommer vi synas mer än innan och dra till oss fler kunder, menar Frida Sjögren.
– Priset kommer perfekt för oss. Vi öppnade för bara tre månader sen, nu får vi bästa möjliga draghjälp. Det är ju väldigt ovanligt att få en stjärna så snabbt efter öppning, fortsätter souschefen Kathrin Baake.
Samtidigt som Sture prisades tilldelades Malmörestaurangen Vollmers en andra Michelinstjärna. Utnämningarna är ett bevis på att Malmös restaurangscen är på stark framfart, menar Frida Sjögren.
– Förut var Malmö Köpenhamns gastronomiska förort, så är det inte längre. Malmös matliv lockar fler och fler besökare. Nu kan vi mäta oss på egen hand.
– Idag ska vi bara njuta, säger Stures restaurangchef Frida Sjöberg. Här syns Kathrin Baake, Reda Barki, Jonas Rabah, Willy Tourette, Fanny Ek, Mihyun Bae och Frida Sjöberg.Bild: Lars Brundin
Utmärkelsen innebär att Stures profilerade krögare Karim Khouani nu har dubbla Michelinstjärnor på sitt CV. Karim Khouani gjorde sig ett namn när han drev Ambiance à Vindåkra i Tygelsjö, som 2015 blev en av de första restauranger i Malmö som belönades med en Michelinstjärna. Sedan i höstas ansvarar Karim Khouani istället för maten på nyöppnade Restaurant Sture.
– Det känns fantastiskt, vi har investerat mycket tid för att att nå hit. Den främsta anledningen till att vi kunde få en stjärna så snabbt är all erfarenhet vi tog med oss från Ambiance, kommenterar Karim Khouani.
Karim Khouani firar sin andra MichelinstjärnaBild: Jessica Gow/TT
Detta betyder inte att Khouani och hans personal är nöjda – restaurangens uttalade mål är att bli en tvåstjärning restaurang.
– Vi är inte nöjda med en stjärna. Framförallt är det viktigt att Sture ska bli bättre och bättre hela tiden – sen får vi en till stjärna när vi förtjänar det. Men just idag ska vi bara vara nöjda, säger Frida Sjögren.
Den nordiska utgåvan av prestigefyllda Michelinguiden släpps i februari varje år. De bästa restaurangerna i guiden föräras med en, två eller tre stjärnor. En Michelinstjärna ska signalera att det är "en mycket bra restaurang i sin kategori”.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen