Sport

Svenska guldhoppet Stina Nilsson hämtar styrkan i Skåne

Fasta rutiner är en förutsättning för att skidstjärnan och VM-hoppet Stina Nilsson ska lyckas. En halvtimme efter målgång kommer det alltså att ringa i en mobiltelefon på ett soffbord i Helsingborg. Precis som vanligt.

Den nyblivne helsingborgaren Rune Gustafsson har stor del i Stina Nilssons mentala styrka. "Jo, visst känner jag mig lite delaktig när hon lyckas. Det blir en del tårar i tv-soffan när hon vunnit något", säger han.Bild: Tom Wall
– Jo, vi har våra rutiner, säger Rune Gustafsson.
– En halvtimme, senast 45 minuter, efter loppet ringer Stina upp mig och vi börjar gå igenom vad som hänt. Om hon vunnit med en minut eller blivit 36:a spelar ingen roll, samtalen är lika viktiga oavsett resultatet i själva loppet.
Läs mer:Mästerskapet med ett manus från HBO
Rune Gustafsson är psykoterapeut och Stina Nilssons mentale rådgivare. Sedan i höstas bor han i Helsingborg.
– Min fru är här ifrån stan och nu var det liksom hennes tur att få välja var vi skulle bo.
– Men det påverkar inte mitt arbete med Stina, vi känner varandra så väl och det mest kan avhandlas i telefon eller över Skype.
Historien började i Malung i Dalarna där paret Richard och Karin Täpp Nilsson – Täpp efter en gammal släktgård – började inse att deras två skidåkande döttrar Malin och Hanna nog behövde en knuff framåt i skidkarriären. Karin Nilsson kontaktade Rune Gustafsson, som då hade klinik i Falun, och de inledde ett samarbete. Rune Gustafsson är då relativ ny som mental rådgivare inom skidsporten, hans förste adept var Mats Larsson och de hade då bara jobbat ihop i några år.
– Under arbetet med Malin och Hanna var minstingen Stina aldrig långt borta, hon fanns alltid i närheten, hoppandes och skuttandes.
Stina Nilsson – svenskt VM-hopp.Bild: CARL SANDIN
Stina Nilsson ville mycket, nästan för mycket. Allt fokus låg på att vinna, inget annat, och den talangfulla 12-åringen tappade glädjen. Det var då hon själv tog kontakt med Rune Gustafsson som hon lärt känna genom sina systrar.
– Det stämmer att det var hon som kom till mig och det är en förutsättning för att samarbetet ska bli fruktbart. Man kan inte tvinga någon till att börja med mental träning.
– Stina visade sig snabbt mottaglig för den här typen av träning och från min synvinkel blir det mycket enklare att komma in i så här unga år, man slipper "rätta till" en massa som kanske gått fel längs vägen.
Så vad är det då det här handlar om? Vad är mental träning?
– Förenklat kan man säga att det handlar om ett hitta en mental balans. Hittar man tryggheten i sig själv blir det så mycket enklare att klara av oväntade situationer. Jag brukar säga att det alltid finns två val, hur hopplöst läget än är så har du alltid två vägar att välja, alltid. Förstår man det så får man också ett större handlingsutrymme.
”Det har varit lite bråkigt med tv för att de tyckte att Stina svarade som en tråkig robot precis innan tävling. Men det är sådan hon är, inget får störa hennes tankar.” säger Rune Gustafsson om Stina Nilsson.Bild: CARL SANDIN
Vad handlar mobilsamtalen efter loppen om?
– Dom ser ofta väldigt lika ut. Vi pratar om känslan under loppet, vilka tankar som kom upp, vilka målbilder hon hade. Kanske hade hon en svacka under loppet på grund av en plötslig tanke från någon jobbig situation i ett tidigare lopp och då försöker vi bena ut var den tanken kom ifrån.
– Och samtalen avslutas alla på samma sätt med att jag ställer frågan: Kan du efter vår gemensamma analys acceptera att det gick som det gick? Är svaret på den frågan nej börjar vi om igen tills hon accepterar och kan gå vidare. Om man inte nått acceptans inför sig själv tar man med sig de negativa tankarna in till nästa tävling.
– Alla har rätt att vara förbannande, men man får inte lägga sig arg, den regeln har vi.
Det låter som vilket förhållande som helst, att aldrig gå och lägga sig som ovänner?
– Exakt! Precis så är det, säger Rune Gustafsson och skrattar när vi samtalar över en kopp kaffe på ett kafé på Drottninggatan i Helsingborg.
”Alla har rätt att vara förbannande, men man får inte lägga sig arg, den regeln har vi”, säger Rune Gustafsson.Bild: Tom Wall
Rune Gustafsson beskriver Stina Nilsson nästan som en extrem vanemänniska. Från det att hon går och lägger sig till dess att starten går dagen efter har hon exakta rutiner som inte går att rucka på. Där ligger en del av hennes mentala styrka.
– Det har varit lite bråkigt med tv för att de tyckte att Stina svarade som en tråkig robot precis innan tävling. Men det är sådan hon är, inget får störa hennes tankar. Numera är införintervjuerna inspelade dagen innan, det fanns inget annat sätt att göra det på.
Hur går det i VM?
– Fråga mig inte om åkteknik och valla och sånt. Men den mentala styrkan har hon, det lovar jag.
Läs alla artiklar om: Skid-VM 2017
Gå till toppen