Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Syskonen siktar mot OS – har hjälp av förre guldhjälten

De tränar för OS-guldmedaljören Susanne Gunnarsson. Nu har syskonen Julia och Hugo Lagerstam från Lödde själva siktet inställt på att nå OS i kanot.

Kanottalangerna Julia och Hugo Lagerstam tränar ofta ihop, som det här gympasset på Kraftverket i Lödde.Bild: Peter Sjöberg
17-åriga Julia Lagerstam har redan paddlat in sig i juniorlandslaget. Nu börjar lillebror Hugo Lagerstam, 13, också visa framfötterna. Än så länge är storasyster snabbast på 200 meter, men på de längre distanserna är lillebror lite vassare.
– Det är inte alltid lätt att inse att lillebror börjar bli snabb, men det får man ta. Vi sporrar varandra, säger Julia Lagerstam.
– Har man tester vill man försöka slå den andra. Hon har haft tillgång till tränare länge och sedan lär hon det vidare till mig. När vi var i USA tränade vi varje dag tillsammans, säger Hugo Lagerstam.
De är nyss hemkomna från ett sex veckor långt träningsläger i Cape Coral, Florida, ett kanotmecka som lockar kanotister från många länder. Resan var ett skönt avbräck från passen i kanalen i Malmö. Så länge det inte är is så paddlar de även under vintern. Ibland kör någon före och gör upp en ränna i isen.
– Man är van att köra med fyra lager kläder så det brukar vara skönt när det blir varmare och man kan ta av sig till t-shirt, säger Julia Lagerstam.
När isen är tjock genomför de kanotpassen på en padelmaskin hemma i garaget. Resten av träningen sköter de i löpspåret eller på gymmet. Under dagens pass på Kraftverket står bland annat dips och chins på programmet.
– Vi kör mycket bål, rygg och mage. Man roterar mycket när man paddlar och det hjälper mycket att vara stark där. Men man kan inte strunta i benen helt, man använder dem till att trycka ifrån, säger Hugo Lagerstam.
OS i Atlanta, Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson, efter K2 500 meter.
Under kanotpassen i Malmö har de OS-guldmedaljören Susanne Gunnarsson som tränare. Julia Lagerstam tränar också brottning i Rosengård med OS-brottaren Isaac Theodoridis som tränare.
Hur är det att träna för OS-atleter på två ställen?
– Det är skitcoolt. Det är häftigt att få sådan proffshjälp. Det vet om vad som krävs för att ta sig till OS.
Dit vill också syskonen Lagerstam nå. Lillebror pratar om 2028 och storasyster om 2024.
– Jag vill vinna OS på 1 000 meter. Man har drömt om det sedan man var liten. Man har alltid velat vara i en OS-final och vinna, säger Hugo Lagerstam.
– Vi har många svenska tjejer som tagit sig till OS, som Linnea Stensils senast. Man kan se på tävlingar att man inte är så långt ifrån, säger Julia Lagerstam.

Syskonen Lagerstam

Julia Lagerstam
Klubb: Malmö Kanotklubb.
Gör: Går på Malmö Idrottsgymnasium.
Meriter: Var med på junior-VM och tog 14 medaljer på junior-SM förra året.
Favoritdistans: 200 och 500 meter.
Dold talang: Bakning (zucchinibröd).
Hugo Lagerstam
Klubb: Malmö Kanotklubb.
Gör: Går på Tolvåkerskolan.
Meriter: 2:a i Svenska Ungdomscupen förra året.
Favoritdistans: 1 000 och 500 meter.
Dold talang: Korttrick.
Gå till toppen