Sverige

Tidigast möjliga vår på flera håll

Väderkartorna fylls av vintriga varningar om hårda vindar och snöfall. Men för den med vårlängtan kan det göra susen att hålla sig inne, akta sig för att titta ut och fortsätta läsa det här: Den meteorologiska våren kom till flera platser i söder redan den 15 februari.

Läs mer:Det blåser rejält – klass 1-varning för hela Skåne
Vintergäck blommar i Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i centrala Malmö. Den meteorologiska våren är här i stora delar av södra Sverige.Bild: John Alexander Sahlin/TT
Våren gör sin ankomst när meteorologerna noterar plusgrader minst sju dagar i sträck. Och den så kallade meteorologiska våren kan aldrig göra entré tidigare än den 15 februari. Nu har sju dagar gått sedan den 15 februari och därför kan SMHI konstatera att våren kommit på en lång rad platser i framför allt södra Sverige.
– Man räknar bakåt och säger därför att våren inföll den 15 februari. Det är den första dagen som en station kan ha vår enligt kriteriet, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT.
Vårliga noteringar har gjorts i såväl Skåne som Östergötland, Halland, Blekinge, Skaraborg, Gotland och Öland. Till exempel vid dessa väderstationer:
• Flygplatserna i Växjö och Halmstad.
• Malmö och Helsingborg.
• Ölands södra och norra udde.
• Gotska Sandön.
• Malexander i Östergötland.
• Och nordligast: Svenska Högarna i Svealand.
Att våren inträffar redan den 15 februari i södra Sverige händer emellanåt. Men att den redan är på plats i Svenska Högarna är mer ovanligt.
– Däremot är det ganska vanligt att de allra sydligaste kuststationerna, till exempel Skillinge, får vår den 15 februari. Men lite mer norrut i Götaland är det snarare normalt med mitten av mars, säger Charlotta Eriksson.
Trots att många platser i södra Sverige kan säga hej till våren finns det variationer i området.
– Vad jag kan se har ingen station i Sydsvenska höglandet fått vår ännu. Ju längre norrut, desto fler kuststationer har fått vår, säger Charlotta Eriksson.
Nästa steg för alla väderintresserade är att hålla koll på den meteorologiska sommaren. Vår övergår till sommar när medeltemperaturen varit tio plusgrader, eller högre, under minst fem dygn i följd. Hur blev det i fjol? Då tackade våren för sig redan i början av maj på flera håll i landet.

Fakta: Meteorologisk vår

Meteorologisk vår innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara över noll grader sju dygn i rad. Vårens ankomst räknas då från det första av dessa sju dygn. Meteorologisk vår kan inträffa tidigast den 15 februari.
Några exempel på när våren normalt brukar komma, enligt SMHI:
Kiruna: 1 maj
Östersund: 11 april
Stockholm: 16 mars
Malmö: 22 februari
Källa: SMHI
Gå till toppen