Burlöv

Arlövsbo dömd för terrorbrott – uppmanade folk skänka pengar till IS

En 34-åring från Arlöv döms till sex månaders fängelse för att via Facebook ha försökt samla in pengar till flera terrorgrupper – bland annat Islamiska staten.
Pengarna skulle användas till inköp av vapen.

IS-jihadister på marsch i RaqqaBild: Uncredited
Domen i Malmö tingsrätt är den första enligt den nya lagen om straff för uppmaning, rekrytering och utbildning till terrorbrott.
Förra våren slog Nationella instasstyrkan och personal från Säpo till mot 34-åringens hem i Arlöv.
Enligt Säpos utredning uppmanade 34-åringen på en Facebooksida under hösten 2014 och våren 2015 folk att skänka pengar.
Insamlingen gjordes under Facebookkontot "Ash-shaami As-Suwedi". På kontot fanns kontaktuppgifter till en man vid namn Mohammed al-Qweihan, som enligt Säpo är en känd terrorfinansiär.
Enligt Säpo och åklagaren skulle pengarna gå till tre islamistiska terrorgrupper: Jabhat al-Nusra, Islamiska staten och Adshar ash-Shaam – alla terrorstämplade av FN – och bland annat användas till vapeninköp.
IS och Nusrafronten är i dag i konflikt med varandra, men vid tiden för Arlövsbons insamling stred de för samma sak.
I en uppdatering av Facebookkontot från augusti 2013 skrivs: "Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon."
Som bevisning i målet åberopade åklagaren Hans Ihrman en mängd islamistiska och våldsförhärligande foton och videor.
Arlövsbon har i förhör tagit avstånd från Islamiska staten.
Under rättegången uppgav 34-åringen att han varit väldigt aktiv i på sociala medier och i olika välgörenhetsorganisationer som han samlat in pengar till. Men avsikten var att pengarna skulle gå till humanitära insatser i det krigsdrabbade Syrien: matkassar och medicinsk hjälp.
Hans förklaring till det aktuella Facebookkontot är att han övertog det av en person han inte minns namnet på – efter att uppmaningen att skänka pengar till vapen lades ut.
Men tingsrätten tror inte på den förklaringen: 34-åringens "uppgifter om övertagandet av kontot innehåller flera märkligheter", skriver domstolen.
Tingsrätten pekar också på att Arlövsbon inte kunnat förklara varför han själv hade telefonnumret till terrorfinansiären Mohammed al-Qweihan i sin mobil.
Domen blir sex månaders fängelse.
– Den brottslighet som mannen döms för avser visserligen ett mycket tidigt led i den kedja av skeenden som kan leda fram till terroristbrott. Att påföljden ändå bestäms till fängelse beror på den synnerligen allvarliga brottslighet som gärningen i förlängningen kan leda till, förklarar chefsrådman Lennart Strinäs.
Det är första gången som någon har åtalats i Sverige för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.
– Det är viktigt att få de här brotten prövade i domstol. Det blir en vägledning för oss, säger Åsa Nilsson, avdelningschef på Säpo, till TT.
Nyligen friade Attunda tingsrätt en 47-årig man från anklagelsen om "utbildning avseende terroristbrott". Mannen hade åtalats för att ha gett råd till sin son om hur han skulle kunna spränga muren till centralfängelset i Aleppo och Syrien.
Gå till toppen