Mat & Dryck

Hawaiipizza på liv och död

Frukt i mat kan vara ett otyg, det är ett väl etablerat faktum. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet? Eller, det finns en massa länder där man inte får säga det. På Island, till exempel. Det har visat sig att åsiktskorridoren är mycket snäv när det handlar om en viss sorts frukt i en viss sorts mat.
I förra veckan intervjuades Islands president Guðni Jóhannesson av tonåriga skolelever i den isländska staden Akureyri och avslöjade då att hans favoritlag i fotboll var Manchester United. Detta verkar ha varit helt okontroversiellt eftersom det gick oss obemärkt förbi. Han sa också att han var helt och hållet emot ananas på pizza och att han, om han hade kunnat, skulle ha förbjudit hawaiipizzan. Det gav eko långt utanför landets gränser.
Jag kommer nu att tänka på något helt annat, nämligen Love actually. Den moderna filmklassikern ska få en uppföljare. Det är regissören Richard Curtis som just nu regisserar en kortfilm 14 år senare. Hugh Grant, Martine McCutcheon, Bill Nighy, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth och Rowan Atkinson hör till dem som medverkar även denna gång och filmen görs inom ramen för den brittiska välgörenhetsorganisationen Comic Relief. 24 mars har den premiär på BBC.
Detta hänger – mycket löst, det ska medges – ihop med uppståndelsen kring hawaiipizzan. I Love actually finns en scen där premiärministern i England, spelad av Hugh Grant, erbjuder sig att likvidera sin privatsekreterares före detta kille eftersom han sa att hon var tjock. Fritt ur mitt minne säger han: Jag kan låta avrätta honom, vet du – jag är ju faktiskt premiärminister. Hysteriskt roligt. Och det var ju uppenbart att han skojade.
Lika roligt blev det inte i verkligheten när Guðni Jóhannesson skojade om vad han kunde använda sin makt till, för hawaiipizzan är uppenbarligen på liv och död. Flera gånger har den hamnat på topp 5 när man undersökt vilken som är den populäraste pizzan i Sverige, men den är ingalunda en svensk angelägenhet.
I veckan har presidentens uttalande spridit sig som en löpeld över världen. Twitter svämmar över av både upprörda och humoristiska inlägg, det är en provkarta på hur både humorlösa och uppfinningsrika vi människor är. Är det tragiskt eller komiskt att Washington Post skriver om saken under rubriken ”Isländsk president medger att han inte har rätt att förbjuda ananas på pizza”? Det beror på vem man frågar.
För efter några dagars uppståndelse var naturligtvis Guðni Jóhannesson tvungen att gå ut med ett förtydligande, och det är nästan det roligaste av allt: Nej, den som är president på Island har inte rätt att bestämma vad folket har på sina pizzor. Inte ens den begränsade del av mänskligheten som bor i hans land. Ett klädsamt uttalande dessa dagar då hybrisen ständigt slår nya rekord i presidentkretsar.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen