Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen: ”SD skadar Sverige medvetet”

Regeringen går till motattack mot SD-topparnas Sverigebild i amerikanska Wall Street Journal. Nu ska regeringen skriva en egen debattartikel.

Jimmie Åkessons artikel instämmer i Donald Trumps Sverigebild. Skärmdump.Bild: TT
– Vi har kommit till en punkt där Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson skriver i en debattartikel i Wall Street Journal att president Donald Trump har rätt när han pekar på Sveriges problem med en "öppen dörr"-invandring. De anser att presidenten snarare kommer med underdrifter.
SD-topparna pekar på att Sverige under 2014–2016 tog emot nära 275 000 asylsökande, varav en majoritet från muslimska länder. I debattartikeln kopplas social oro, upplopp och brottslighet ihop med invandringen.
Morgan Johansson anser att SD-topparna ljuger genom att förtränga sådana fakta som ger en positiv bild av Sverige. Han är särskilt upprörd över påståendet att återvändare som stridit för IS "tas emot med öppna armar av vår socialistiska regering".
Regeringen ska nu anlägga moteld genom att ge så många intervjuer som möjligt med utländska medier och skriva en egen debattartikel i Wall Street Journal de närmsta dagarna. Där tänker justitieministern ta upp brottsligheten och peka på att Sverige ligger på en internationellt låg nivå ifråga om våld. Johansson kommer också att hävda att det inte finns några "no go"-zoner i Sverige.
Regeringen kommer också att lyfta fram hög ekonomisk tillväxt, statsfinanser i ordning och växande sysselsättning.
TT: Men har inte Sverige problem med integration och brottslighet?
– Det är klart att det finns inget land som inte har problem och det är just därför vi måste förstärka polisens närvaro i några av de utsatta områdena, säger Johansson.
Justitieministern varnar för att SD:s bild av Sverige kan skada landet genom att man i andra länder får intrycket att Sverige är särskilt våldsamt. Det kan få ekonomiska konsekvenser och påverka affärsmöjligheter, enligt Johansson. Han tycker inte att det är bra att svenskar polemiserar med varandra i utländsk press men anser att det inte finns något val.
Enligt SD:s gruppledare Mattias Karlsson var det SD själv som tog initiativet till debattartikeln, inte Wall Street Journal.
– Vi tyckte att det var viktigt i och med att regeringen och Carl Bild med flera varit ute i amerikanska medier och gett sin bild av Trumps uttalanden och problemen i Sverige. Då ville vi ge vår som en motbild så att den amerikanska allmänheten har olika perspektiv att förhålla sig till, säger han.
Karlsson ser också en poäng med att få fart på debatten på hemmaplan om de "migrationsrelaterade problemen". Han håller inte med Morgan Johansson om att Sverige kan skadas.
– Jag tror inte att det är debatten som skadar Sverige utan att det är problemen vi har som skadar Sverige, säger Karlsson.

Fakta: Citat ur SD:s debattartikel

Trump överdrev inte Sveriges nuvarande problem. Snarare var det en underdrift
Upplopp och social oro har blivit en del av vardagslivet
Poliser, brandmän och ambulanspersonal attackeras regelbundet
En tredjedel av svenska kvinnor uppger att de inte längre känner sig trygga i sina egna bostadsområden
Vi kan bara hoppas att ledarna i Washington inte kommer att göra samma misstag som våra socialistiska och liberala politiker gjorde
Vi lyfter i opinionsmätningarna och ser ut att ha en bra möjlighet att bli landets största parti i valet nästa år
Fotnot: TT:s översättning från engelska
Källa: Wall Street Journal
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen