Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Mer snö väntas falla över Skåne – SMHI fortsätter varna

Mer snö i västra Skåne väntas under natten till fredagen och klass 1-varningen ligger kvar. Upp till tjugo centimeter snö kan falla i delar av södra Skåne, varnar SMHI. ”Det kommer att bli svårt i trafiken i hela Skåne”, säger meteorolog Annie Persson.

Bild: Patrick Persson
Vid 24-tiden, natten till fredagen, hade det fallit omkring fem centimeter snö i västra Skåne.
– Söder om Malmö har det delvis övergått till regn och en del av snön regnar bort, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI vid midnatt.
– Det kommer att övergå till snö igen under natten.
Klass 1-varningen för snöfall gäller hela Skåne. Fem till tio centimeter väntas i stora delar av länet. SMHI:s prognos pekar på att mest snö kommer att falla över de södra delarna av Skåne.
– Längst i söder kan det bli 20 centimeter. Där är ett stråk med intensivare snö och det kan beröra både Malmö och falla ut mot Österlen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.
I de nordvästra delarna av Skåne fortsatte snön att falla vid midnatt.
– Det snöar där och det kommer att snöa till tidigt fredag morgon. Där kan det komma ett par centimeter till, säger Mattias Burtu.
Under natten till fredagen kommer temperaturen att ligga kring nollan.
– Imorgon [fredag] kommer solen och då värms det upp till några plusgrader under dagen. Det kommer att tära på snötäcket ganska snabbt, säger Charlotta Eriksson.
Det fryser igen mellan fredag och lördag och då finns det risk för halka i Skåne.
Den meteorologiska våren kom till i stort sett hela Skåne den 15 februari, tidigast möjliga datum.
— Men nu möts våren av ett riktigt bakslag, säger meteorolog Annie Persson på SMHI i Malmö.
Bild: Patrick Persson
Blir hela Skåne vitt?
— Ja, hela Skåne kommer att få sin beskärda del även om gränsen mellan snö och snöblandat är svår att dra. Vi räknar med 5-10 centimeter blötsnö som kan driva i vinden, säger Annie Persson.
DMI:s prognos för nederbörd klockan 20 på torsdagskvällen.
— På fredagsmorgonen kommer en högtrycksrygg in bakom nederbördsområdet.
Det betyder att det skånska sportlovet ser ut att avslutas med några riktigt soliga dagar.
— Jag tror att det blir pulkaväder, bara det inte blir för slaskigt. Vindarna avtar dessutom under fredagen, säger Annie Persson.
Norr om Skåne, i både Halland, Småland och Blekinge, varnar SMHI inte för snö. Där finns det istället ”risk för gräsbrand”.
— Jag trodde knappt mina ögon när jag såg det. Men när solen skiner på fjolårsgräs har vi en risk för gräsbrand, säger Annie Persson.
Läs alla artiklar om: Snöovädret 23 februari
Gå till toppen