Wimans blogg

Stötta Ricardinho, men inte Örn - och följ slovenska seriefinalen på lördag

MFF-supportrar bör hålla alla tummar för en gammal ljusblå profil - och inte göra det för en något nyare.

I brist på tävlingsspel, får man skapa egna tävlingar. Med allsvenska starten fortfarande mer än en månad bort är abstinensen uppenbarligen stor hos många supportrar.
Alltså varför inte lägga fullt fokus på den allt mer spännande kampen om seedningsplatserna i omgång 3 av kvalet till Champions League.
Det vill säga visa intresse för ligor vi normalt sett inte ens noterar - och dessutom två ligor med före detta MFF-spelare i (huvud)rollerna.
Håll ut och läs detta inlägg ända till slutet - så avslöjar vår faktakälla @uefaranken, alias Lennart Hedstigen, hur han tror hur det slutar.
Vi tar tummen upp först - och vänder oss till ligan i Azerbajdzjan.
I den gångna helgen besegrade Gabala med en viss Ricardinho i truppen (dock ej med i denna matchen) landets storlag Qarabag med 2-0.
Det innebar att Gabala tog över serieledningen och att MFF klev upp ett viktigt steg på seedningslistan i Champions Leagues kvalomgång 3.
Om Ricardinho och Gabala kan hålla den platsen, ökar MFF:s möjligheter att bli seedat högst avsevärd.
Men ni får hålla tummarna hårt, för Gabala leder bara på målskillnad...
MFF klev upp till den tionde platsen som innebär seedning.
Den gamle MFF-are som håller på att ställa till det för MFF är förstås Vidar Örn Kjartansson.
För inte så länge sedan ledde Hapoel Bee Sheva ligan med tolv poäng före Kjartanssons Maccabi Tel Aviv. Nu öster islänningen in mål till sitt lag som därmed också plockar in poäng på löpande band. Nu har Hapoel bara tre poängs ledning.
Och ja, ni kan säkert ana resonemanget. Maccabi har bättre rankning än MFF, Hapoel sämre.
Alltså ska ni hålla alla tummar för Hapoel.
Nu närmast ska ni emellertid lägga all energi på ett toppmöte i slovenska ligan. Maribor-Ljubiljana. Samma poäng, men ack så stor skillnad rankningsmässigt. Maribor är högrankat, Ljubiljana rena drömvinnaren för MFF.
Nästa helg ska ni dock rikta fokus på en match i tjeckiska ligan. Den femte mars så möts ledande Viktoria Plzen och Slavia Prag. Plzen leder med en poäng - och ja, ni anar resten. Plzen är högre rankat än MFF, alltså bättras MFF:s seedningsläge om Slavia vinner.
Ni kan väl förutsättningarna vid det här laget. MFF måste vara rankat bland de tio bästa lagen i tredje kvalomgången för att bli seedat. Elfte plats kan räcka, men då ska rätt lag vinna Europa League, det tar vi en anann gång.
Med sedvanligt faktainhämtande från Uefarankens sida, så kan vi summera serierna som ni ska ha örnkoll på enligt följande (där lag i fetstil ska vinna ur MFF-synpunkt:
Tjeckien
Viktoria Plzen leder, Slavia Prag en poäng bakom, Sparta Prag fyra bakom.
Österrike
Salzburg leder, Altrach tre poäng bakom.
Slovenien
Maribor leder, Olimpija Ljubiljana samma poäng.
Kroatien
Rijeka leder, Dinamo Zagreb sex poäng efter.
Israel
Hapoel Beer Sheva leder, Maccabi Tel Aviv tre poäng efter.
Azerbajdzjan
Gabala leder, Qarabag har samma poäng.
Rumänien
Vitorul leder, Steaua Bukarest tre poäng efter.
Polen
Gdansk leder, Bialystok en poäng efter, Legia Warszawa fem poäng efter.
Dock lite komplicerat, då mästerskapsserie väntar där poängen halveras.
***
För att exemplifiera lite, så kan skillnaden mellan en seedning i tredje kvalomgången och att bli oseedad vara skillnaden att möta isländska Hafnarförjdur och ett av de två välbekanta storlagen Celtic (Skottland) och Salzburg (Österrike).
***
Jo, så var det ju då facit. Så här tror Lennart "@uefaranken" Hedstigen att det slutar:
1) Olympiakos, Grekland
2) Celtic, Skottland
3) Viktoria Plzen, Tjeckien
4) Salzburg, Österrike
5) Ludogorets, Bulgarien
6) Köpenhamn, Danmark
7)Bate Borisov, Vitryssland
8) Legia Warszawa, Polen
9) Apoel, Cypern
10) Gabala, Azerbajdzjan
---
11) Malmö FF, Sverige
"För att fortsätta tippandet tror jag att elfteplatsen inte räcker till seedning, eftersom Europa League-vinnaren inte kommer att vara direktkvalificerad till gruppspelet genom sin liga utan tar mästarplatsen i anspråk (CL-vinnaren behöver inte den).
Jämfört med hur seedningstabellen ser ut nu så är det Legia och Salzburg som är nya, medan jag tror att Qarabag missar seriesegern i Azerbjdzjan (svårt val mellan AZE och SVN där – lika jämnt i båda). Det innebär också att varken Steaua Bukarest, Maccabi Tel-Aviv eller Dinamo Zagreb lyckas ta hem sina ligor."
Gå till toppen