Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sveriges narkotikapolitik är för liberal."

Sverige kan precis som USA vara mitt inne i en folkhälsokatastrof när det gäller narkotika. Det skriver Nils Littorin, läkare och medlem i Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS).

I Sverige har förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel som metadon inte på många årtionden varit så liberal, skriver Nils Littorin.Bild: Ove Jonsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Thomas Thomasson, drogfri narkoman och tidigare lektor i sociologi, upprepar de myter om den svenska narkotikadödligheten som trots den okunskap och de felaktigheter de innehåller nästan blivit sanning, Aktuella frågor 20/2.
Myt nummer ett är att Sverige bekämpar narkotikaanvändandet med enbart stränga straff. Jag har gått igenom statistiken för ringa narkotikabrott år 2015. Mindre än en promille av de personer som döms för eget bruk döms till fängelse. I 99,9 procent av fallen får de böter.
Myt nummer två är att syftet med Sveriges narkotikapolitik är att straffa narkomaner. Det är en förvanskning av verkligheten, som till mycket stor del består av sjukvård, behandlingshem och social hjälp med bostad och försök till rehabilitering.
Myt nummer tre är att den höga narkotikarelaterade dödligheten beror på en politisk vision om ett narkotikafritt samhälle.
Att närmare 800 personer dog 2014 är givetvis ett stort misslyckande, inte minst eftersom unga är kraftigt överrepresenterade. Men vad beror den omtalade narkotikadödligheten på?
De senaste cirka 10 åren har samstämmiga siffror från det rättsmedicinska registret Toxreg och Socialstyrelsens dödsorsaksregister noterat en kraftig ökning, som utgör ett trendbrott i statistiken. Den drogtyp som ökar kraftigast som bidragande till dödsfallen är starka smärtstillande mediciner: subutex, metadon, morfin och fentanyl, men även tramadol. Också under det senaste decenniet har förskrivningen av dessa starka smärtstillande läkemedel från sjukvården ökat dramatiskt. Till exempel fyrdubblades antalet patienter som fick läkemedlet oxikodon (lika beroendeframkallande som morfin) mellan 2006 och 2013.
Program med läkemedelsassisterad behandling, LARO, som erbjuder heroinister metadon och subutex har i landstingens regi byggts ut över hela landet och de tidigare strikta reglerna för att få ingå i dem har tagits bort. Patienter i LARO erbjuds förutom narkotikaklassade läkemedel även samtal, stöd och rådgivning. Behandlingen bygger på frivillighet och rätt skött är den livräddande.
Inom Region Skåne pågår ett försök med vårdval inom LARO. Här finns risk för att konkurrens om patienterna och privata vinstmotiv försämrar behandlingen.
Behandling med narkotikaklassade preparat innebär en balansgång mellan nytta för patienten, risk för beroende, överdoser samt att patienterna delar med sig eller säljer preparaten. Att en majoritet av patienterna inom LARO någon gång har delat med sig och sålt läkemedel är dokumenterat av forskare vid Malmö högskola.
Det finns en oroande parallell till USA. ”Det är en mänsklig rättighet att vara smärtfri” hette det i en amerikansk TV-reklam för oxikodon, som vände sig direkt till allmänheten. Via intensiv marknadsföring lyckades läkemedelsindustrin öka förskrivningen av starka smärtstillande mediciner lavinartat, och dödsfallen ökade i samma takt. När myndigheterna drog i nödbromsen 2008 och minskade förskrivningen blev effekten att en ny marknad för illegalt heroin växte fram.
Sverige kan precis som USA vara mitt inne i en folkhälsokatastrof när det gäller narkotika.
Psykologen och medicine doktorn Anna Fugelstad, expert på narkotikarelaterad dödlighet, skriver i Läkartidningen (nov 2016): "Det kan vara en folkhälsokatastrof som nu håller på att utvecklas. Det handlar ofta om dödsfall hos unga individer som är möjliga att förhindra. Detta kan jämföras med det intensiva arbete som gjorts att få ner dödsfallen i trafiken. I dag kan de narkotikarelaterade dödsfallen vara mer än tre gånger så många.”
Sverigesnarkotikapolitik är inte för restriktiv som Thomas Thomasson hävdar, snarare tvärtom, den är för liberal.
Förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel har inte på många årtionden varit så liberal. Dessutom blir den illegala handeln med droger allt fräckare. Narkotika säljs öppet på gatan i Malmö, bland annat utanför en förskola vid Folkets park. På internet kan unga beställa livsfarliga droger direkt hem i brevlådan.
Trots rekordbeslag av narkotika ifjol skär landets rikspolitiker ner på tullen och gränsen mot Danmark står ofta oskyddad.
Sjukvårdens resurser för att hjälpa beroendepatienter är alltför begränsade, och platserna på behandlingshem har skurits ned. Samtidigt lyser det så avgörande förebyggande arbetet med sin frånvaro. Ungdomar behöver positiva alternativ till drogmissbruk och en vuxenvärld som engagerar sig för deras framtid.
Sverige har stora problem med att många människor dör av narkotika. Därför är det viktigt att utgå från fakta och inte basera åsikter på myter.

Nils Littorin

Nils Littorin är läkare och medlem i Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS)
Läs också ”Det går inte att straffa bort narkotikamissbruket genom att kriminalisera användaren.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen