Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Swedavia får betala 4,3 miljoner för giftspridning

Swedavia ska betala närmare 4,3 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader till Svedala kommun för att ha förorenat slammassor vid kommunens reningsverk med gifter som kan vara cancerframkallande. Efter år av tvister kom domen i mark- och miljödomstolen.

Malmö Airport öppnade 1972 som ersättning för Bulltofta i Malmö, och kallades fram till 2007 för Sturups flygplats. Sedan den 1 april 2010 är Swedavia huvudman.
På flygplatsen finns ett område där personal övar släckning av brinnande plan. Tidigare leddes skummet från brandövningarna via ett avlopp till kommunens reningsverk.
Skummet, som innehöll det giftiga ämnet PFOS, användes på flygplatsen från början av 80-talet och fram till 2008. Gifterna kan bland annat påverka fortplantningsförmågan och immunförsvaret. Enligt vissa studier kan det också orsaka cancer hos människor.
Misstanken att PFOS spridits utanför flygplatsområdet väcktes sedan ämnet 2008 och 2009 upptäcktes i vatten vid Landvetter och Arlanda flygplatser. Giftet bryts inte ned utan lagras i växter och levande varelser.
Först 2010 informerades kommunen om gifterna i skummet.
Tidigare fanns ett avtal med lantbrukare om att det skulle användas som gödning på åkrarna. Men föroreningarna gjorde att mark- och miljödomstolen förbjöd det. Istället fick slammet deponeras för en mångmiljonkostnad – det är de utgifterna som Swedavia nu får ersätta.
Rätten konstaterar emellertid att kommunen borde ha agerat mer aktivt efter beskedet.
"Kommunen får därför i viss omfattning anses ha varit medvållande och inte begränsat sin skada" – därför jämkas skadeståndsanspråket med en femtedel.
Skadeståndsbeloppet sattes till 3 315 700 kronor och Svedala kommun ska även ersättas av Swedavia med 952 805 kronor för rättegångskostnader.
I domen konstateras också att Swedavia inte varit vårdslösa, utan arbetat för att hitta källan till föroreningen och försökt förebygga den sedan de tog över flygplatsen 2010.
Svedala kommun är inte ensam om att ha fått problem med pfos i vattnet. Liknande problem finns i kommuner nära andra flygplatser och även vid flygflottiljer, exempelvis i Kallinge i Blekinge.
I juli 2011 hittade länsstyrelsen också höga halter av PFOS i fisk från Fjällfotasjön. Ett par månader senare stoppades all fiskförsäljning från såväl Fjällfotasjön som Börringesjön.
2013 stämde yrkesfiskaren, som arrenderat Fjällfotasjön och Börringesjön, Swedavia på nästan fyra miljoner för förlorade inkomster. Men det är inte bara yrkesfiskaren som drabbats ekonomiskt på grund av gifterna.
Samma år stämde även Börringe kloster AB Trafikverket och Swedavia på 20 miljoner kronor. Från bolagets sida menade man att marknadsvärdet på fastigheterna minskar på grund av gifterna, att det blir sämre intäkter från jaktmarkerna och att betesmarkerna runt sjöarna inte kan utnyttjas i sin helhet. Tvisten är fortfarande inte avgjord.
Mer nyheter från Svedala hittar du på Här i Svedala.
Gå till toppen