Dygnet runt

Banden får stanna på Kajplats 305 ett tag till

En protestlista med 569 underskrifter hjälpte. Banden som skulle behöva lämna sina replokaler på Kajplats 305 i sommar får stanna ett tag till. "En liten lättnad", säger bandmedlemmen Emil Starbrant.

I två år har bandet Mother Mersy haft sin replokal här. Nu har de fått besked att de får stanna ett tag till.Bild: Peter Frennesson
Emil Starbrant och bandet Mother Mersy har haft sin replokal på Kajplats 305 i två år. För ett par veckor sedan fick han och de andra 42 banden reda på att de måste vara ute ur lokalerna den 1 juli. Det är sedan tidigare beslutat att huset vid Bassängkajen ska rivas och ge plats för Malmö högskolas utbyggnad.
Banden startade genast en protestlista. Nu får det stanna kvar.
– De har förlängt kontraktet. Dels var det protestlistan som banden startade, och sedan har jag och många andra varit i kontakt med ansvariga på både Stadsdelsförvaltningen Norr och Kulturförvaltningen.
På fredagen fick banden besked om att Malmös stad lyssnat till kritiken och att kontrakten förlängs på obestämd tid.
Vad innebär detta för ditt band?
– Det är en liten lättnad att vi får stanna längre. Men vi håller ögon och öron öppna efter andra ställen. Vi vet inte hur länge vi får stanna kvar och vad som kommer att hända.
Samtidigt som de tillfälligt pustar ut fortsätter sökandet efter en ny replokal.
– Många band letar lokal tillsammans, och det gör vi också. Det räcker att det är en plats där vi får plats med våra grejer, och att hyran är rimlig. Hyran på Kajplats har varit subventionerad via Malmö stad och brukar vara ganska hög för andra lokaler.
Det blir Kulturförvaltningen som i maj tar över ansvaret för Kajplats 305 från Stadsområdesförvaltning Norr.
– Vi har som mål att vi ska hitta ersättningslokaler så att de ska kunna fortsätta att repa. Det är en viktig del i Malmös kulturliv att vi har en levande musikscen, säger Dick Fredholm kommunikationschef på Kulturförvaltningen.
Hur länge får de stanna?
– Det är klart att byggnaden ska rivas, men oklart när. Den information jag har fått är att de kan stanna i minst ett år. Det är det tidsperspektivet vi jobbar med för att hitta andra lokaler.
Ungdomshuset Kajplats 305 invigdes 1994. I huset på Bassängkajen blev det både replokaler och livescen. På scen stod under 90-talet stora band som Popsicle, Teddybears, Timbuktu och Cardigans. I replokalerna har bland annat Wilmer X och Alice in Videolandspelat.
Det finns redan ett rivningsbeslut. Malmö högskola behöver mer yta när högskolan ska förvandlas till universitet.
Läs mer:Kajplats 305 ska rivas – fyrtiotal Malmöband snart hemlösa
Gå till toppen