Staffanstorp

Föräldrar anmäler skola efter att elev blivit mordhotad

En elev blev utsatt för mordhot och kränkningar och troddes inte av sin lärare – trots flera vittnen. Nu anmäler föräldrarna Hagalidskolan till Skolinspektionen.

En elev på Hagalidskolan i Staffanstorp blev utsatt för kränkande behandling av en annan elev i slutet av januari. Enligt anmälan ska eleven både ha blivit mordhotad och fått saker kastade på sig. Eleven ska tidigare ha utsatts för liknande behandling. Nu har föräldrarna gjort en anmälan till både polisen och Skolinspektionen eftersom de inte tycker att skolan vidtagit tillräckliga åtgärder.
Henrik Carnhede är biträdande rektor för Hagalidskolan säger att personalen tog tag i saken så snart man fick vetskap om vad som hänt.
– Från att det skedde satte vi in en resursperson för den eleven. Redan klockan åtta på morgonen dagen därpå fanns en person där som stöd.
Men i sin anmälan skriver pappan att en extra resurs inte kan trygga barnets skolgång.
– Vårt mål är att eleven ska vara i skolan och vi måste garantera tryggheten. Därför satte vi in den extra resursen, säger Henrik Carnhede.
Enligt honom finns en åtgärdstrappa kopplad till vissa av skolans klasser, som ska användas om elever inte sköter sig. Påföljden kan bli att eleven får avstå från träning.
– Vi har använt oss av den åtgärdstrappan i det här fallet. Vi tycker att vi har tagit i ordentligt för att säkerställa tryggheten. Vi nöjer oss inte bara med en resursperson, utan fler saker har gjorts som jag på grund av sekretess inte kan berätta.
Enligt anmälan ska den lärare som undervisade vid tillfället för mordhotet ha sagt att den utsatta eleven inte talar sanning. Detta trots att andra elever bekräftat historien.
Hur ser du på det?
– Jag har svårt att kommentera det. Jag har pratat med både läraren och elever, och de ger olika bilder. Personerna i klassrummet har uppfattat situationen olika och vårt jobb är att försöka utreda vad som hänt, säger Henrik Carnhede.
Klassen har sedan skolstarten i augusti varit stökig och vid flera tillfällen har meddelanden skickats ut till föräldrarna om att det inte finns någon arbetsro och att de måste diskutera detta med sina barn.
Skolinspektionen ska nu utreda saken och har begärt in ett yttrande från skolan.
Gå till toppen