Kultur

John Wick pangar på i del 2

Keanu Reeves.Bild: Niko Tavernise

John Wick: Chapter 2

BIO. ACTION. USA, 2017. Regi: Chad Stahelski. Med: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.02.
En åldrande manlig Hollywoodstjärna som fåfängt vill försöka upprätthålla alfahannerollen och samtidigt bättra på pensionsfonderna kan alltid göra action. Ta exempelvis Liam Neeson som numera knäcker ben i parti och minut i den usla filmserien "Taken".
På papperet tycktes "John Wick" (2014) vara en dussinrulle i samma anda. Men filmen med den då 50-årige Keanu Reeves visade sig vara en hårdkokt liten pärla. Mycket tack vare regissören och den forne stuntmannen Chad Stahelskis känsla för koreograferat pangpang och asfaltsblänkande stadsmiljöer. Det här är retrodoftande action för den som är trött på digitalt effektsökeri och sönderklippta holmgångar filmade med skakig handkamera.
I den förra filmen löpte den förtidspensionerade lönnmördaren John Wick amok efter att ryska gangstrar (under ledning av Michael Nyqvist) hade snott hans Ford Mustang och dödat hans älskade hund. Tvåan tar vid direkt där ettan slutar och Wick ställs inför ytterligare en rysk gangsterboss (Peter Stormare; det måste visst vara en svensk). Men det är bara ouvertyren i en bloddränkt våldsbalett med den neapolitanska maffian som tar Wick till eldstrider i Roms katakomber och New Yorks tunnelbana. Liken staplas på hög i närmast surrealistiska actionsekvenser.
Till underhållningsvärdet bidrar att Stahelski skildrar torpederna som en del av ett välorganiserat hemligt samhälle inom samhället, med egen valuta, fredade hotell och lönnkontor med rörpostsystem och växeltelefonister (i yrkesmördarbranschen undviker man digital teknik).
En tredje film är under produktion.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 24 februari
Gå till toppen