Kultur

Kvinnor att räkna med

Taraji P Henson, Octavia Spencer och Janelle Monáe i "Dolda tillgångar", som skildrar afroamerikanska kvinnliga matematiker på 1960-talet.Bild: Fox

Dolda tillgångar

BIO. DRAMA. USA (Hidden figures), 2016. Regi: Theodore Melfi. Med: Taraji P Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner. Åldersgräns: 7 år. Längd: 2.06.
"På Nasa kissar vi alla samma färg" säger den vredgade chefen, Al Harrison (Kevin Costner), och bankar själv bort skylten "colored women". Året är 1961 och USA hetsar för att hinna ifatt Sovjet i rymdkapplöpningen. Harrison har inte tid med delstaten Virginias lagar om rassegregerade toaletter som tvingar en av hans mest begåvade matematiker att springa 800 meter till en annan byggnad då nöden kräver det.
"Dolda tillgångar" berättar den sanna historien om tre afroamerikanska kvinnor, som gick från det slitsamma golvjobbet som "mänskliga räknare" – en stor yrkeskår före datorerna – till höga positioner inom Nasa. Mattegeniet Katherine Johnsons (Taraji P Henson) beräkningar kom att bli avgörande för både astronauten John Glenns omloppsfärd kring jorden och månlandningen. Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) programmerade IBM-datorer stora som bussar, och Mary Jackson (Janelle Monáe) blev Nasa:s första svarta, kvinnliga ingenjör. De hade inte bara segregationslagar och rasism att kämpa mot, utan verkade också i en miljö genomsyrad av sexism, vilket gör bedrifterna desto mer häpnadsväckande. Trion har genom åren grundligt hyllats och dekorerats för sina insatser av vetenskapsvärlden, men först nu är Hollywood redo att bita i storyn: "Dolda tillgångar" sällar sig till den viktiga våg av filmer från senare år som lyfter fram den afroamerikanska historien.
Regissören och manusförfattaren Theodore Melfi ("St Vincent") skarvar en hel del med fakta och trycker ihop de tre biografierna till en tidsperiod på ungefär ett år 1961–62, då de första bemannande rymdfärderna genomfördes. Det ger ett spänningsmoment till filmen, och de till synes omöjliga utmaningarna som ingenjörer och matematiker ställs inför får en parallell i de tre kvinnornas kamp till högre utbildning, befordran eller bara rätten att få ta kaffe från samma behållare som sina vita, manliga medarbetare.
"Dolda tillgångar" är en stark historielektion, absolut sevärd. Men den har också fått en typisk Hollywoodbehandling med allt vad det innebär av brandtal, tårar, flaggviftade, stråkar och metaforer som "reach for the stars". Och en vit räddare i nöden, i form av Kevin Costner.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 24 februari
Gå till toppen