Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

“Rånarna gav sig på fel person”

Pubägaren Romeo Bica hotades med pistol av två rånare. Han reagerade snabbt och försvarade sig. Dagen efter vittnar ett stort sår i hans huvud om kampen.

Vapnet riktades mot hans ansikte. Han reagerade instinktivt och ryckte till sig det som stod närmast.
– De drog ner rånarluvorna och tog fram pistolen. Jag tog knivslipen som stod i baren och slog honom i huvudet, säger pubägaren Romeo Bica.
Han berättar om mötet med två rånare som klev in på restaurangen Malmö Grill på Sofielund strax före klockan tio på torsdagskvällen.
Pistolhotet övergick i ett regelrätt slagsmål som böljade fram och tillbaka längs bardisken. Romeo Bica har en bakgrund som brottare i Rumänien och slogs för sitt liv. Den ene rånaren bankade pistolkolven hårt i hans huvud.
–Jag tänkte aldrig på att jag kunde bli skjuten, säger Romeo Bica.
Bild: Anders Paulsson
Hans fru Gina Bica stod i tvättrummet när rånarna klev in. Hon låste in sig på kontoret och ringde polisen. En av de höga glashyllorna vid baren välte i tumultet och krossade en mängd glas. Efter en stunds brottande lade rånarna benen på ryggen och försvann. Utan några pengar.
– Rånarna gav sig på fel person och kommer inte att komma hit igen. Aldrig. Jag är beredd att slåss, säger Romeo Bica.
Allt fastnade på en övervakningsfilm. Polisen var snabbt på plats efter larmet och grep två misstänkta med en soft airgun. En av dem hade mindre skador i huvudet, som efter motvärn. Romeo Bica fördes till sjukhus i ambulans efter rånet men läkare gjorde bedömningen att han kunde åka hem en stund senare.
Läs också Sjuttonåring rånare blev slagen
– Jag är så förbannad. Folk betalar med kort, det finns inga pengar här. Vad ska de ta? Tomater? Gyros? Eller kebab? Jag skulle aldrig ge pengar för då kommer de tillbaka.
Dagen efter händelsen är insidan av hans keps märkt av röda fläckar. Såret på huvudet klibbar ihop sig i torkat blod. Han är rödögd, ser trött ut och berättar att det inte blivit många timmar sömn under natten.
Två 17-åringar sitter gripna efter rånet mot Malmö Grill.Bild: Anders Paulsson
Han har arbetat 30 år i lokalerna och driver idag puben, en före detta pizzeria, i egen regi.
– Det har hänt så mycket i området. Jag väntade på det här. Men hur förberedd man än är så blir man chockad, säger Romeo Bica.
– Jag hoppas att de inte kommer tillbaka. Vad kan man säga. Jag är fortfarande rädd. De känner igen oss, säger Gina Bica.
Som andra drabbade butiksägare som Sydsvenskan pratat med tycker de att staten borde agera mer kraftfullt mot rånarna. De nämner både hårdare straff och utvisningar som möjliga metoder.
– Det har samlats för mycket skumma typer på samma plats. De får inget straff, det är som semester för dem i fängelset. De träffar andra experter på brott och får nya ideér istället för att bli avskräckta, säger Romeo Bica.
Han har ingen kritik mot polisens agerande och har funnit sig i att tvingas vara på sin vakt.
– Jag är här. Polisen kan inte vakta min dörr. De bekämpar massa andra brott och har ont om personal. Man får acceptera att man får försvara sig själv.
Läs också Rånvågen fortsätter – polisen jagar misstänkta tonåringar med helikopter
Sedan i höstas sveper en våg av butiksrån över Malmö. Gärningsmännen är ofta beväpnade och polisen misstänker att det ofta, precis som i Romeo Bicas fall, är tonåringar som håller i vapnen. De senaste veckorna har polisen genomfört en kampanj med besök i butiker för att sprida information om hur de kan förbättra säkerheten.
Men rädslan sprider sig ändå bland butiksägarna. När skymningen faller och nyheten om ännu ett rån sprider sig börjar telefonerna gå varma i affärerna. Det berättar en bekymrad man som driver en butik i Södra innerstaden.
“Nu är de igång igen. Var försiktig!” kan det stå i sms:en.
– Det är helt kaos nu, säger mannen i den lilla kvartersbutiken.
Han berättar att han har fått nog och pekar på golvet bakom disken.
– Nu har jag det här, säger han och lyfter upp ett stort svart brännsbollsträ.
Läs också Allt fler butiksrånare använder skjutvapen
Gå till toppen