Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump: Svenskarna vet att jag har rätt

USA:s president Donald Trump tog upp sina favoritämnen – bland dem Sverige – när han höll sitt tal på den konservativa CPAC-konferensen utanför Washington DC.

USA:s president Donald Trump vid det årliga konservativa mötet CPAC i Maryland.Bild: Evan Vucci
– Det är bara att titta på vad som händer i Sverige. Folket där förstår att jag har rätt, sade Trump.
I ett tidigare, mycket omdiskuterat, tal nämnde presidenten Sverige som ett exempel på misslyckad migrationspolitik.
Men först ägnade sig Trump, som många gånger förut, åt "fejkmedierna", de nyhetsmedier han på Twitter kallat "folkets fiender". Medierna borde inte få använda anonyma källor enligt presidenten:
– Jag är emot att de hittar på nyheter och uppfinner källor. Källorna borde alltid nämnas vid namn.
Publiken skanderade samtidigt: "USA, USA, USA" och "Bygg muren", om den mur som Trump under valrörelsen lovade att bygga mot Mexiko.
Och muren ska byggas snart, lovade presidenten och förklarade att det kommer att ske "tidigare än planerat".
Trump inskärpte också att andra vallöften kommer att infrias: sänkta skatter, avveckling av sjukförsäkringsreformen Obamacare, färre regleringar av industrin och ett starkare försvar:
– USA kommer att bli större, bättre och starkare än det någonsin varit förut, hette det i avslutningen.
Donald Trump är den första sittande president sedan Ronald Reagan som intar talarstolen på den årliga CPAC-konferensen. Som politisk aspirant har han talat där fyra gånger tidigare (2011, 2013, 2014 och 2015) och möttes då av blandade reaktioner.
Men bland de tusentals deltagarna har entusiasmen vuxit för Trump och hans politik. En bidragande faktor kan vara att Vita huset ställt upp mangrant med talare. I torsdags turades rådgivarna Kellyanne Conway och Steve Bannon samt stabschef Reince Preibus och vicepresident Mike Pence om att prisa Trump från jättescenen på konferensanläggningen i Maryland.
Cirka 10 000 deltagare beräknas delta i CPAC, varav nästan hälften är studenter. Enligt det späckade konferensprogrammet ska bland annat så kallade fejknyheter, rätten att bära vapen, sociala mediestrategier och alt-rightrörelserna (ett paraplybegrepp för högerextrema grupper i USA) avhandlas.
Mötets uppmärksammade omröstning den sista dagen brukar ses som en fingervisning om vem Republikanerna helst vill se som näste presidentkandidat (i fjol vann Texaspolitikern Ted Cruz). I år lär lördagens votering bli en bekräftelse på stödet för Donald Trump, som enligt färska opinionsmätningar har ett stöd på mellan 80 och 90 procent bland republikanska väljare.

Fakta: Republikanska partiet

Formellt grundat: 1854, bland annat för att bekämpa slaveriet i USA och förorda frihet för alla. Det första mötet skedde i Ripon i Wisconsin och det första konventet hölls i Jackson i Michigan.
Symbol: Elefant.
Har traditionellt varit starkt i södern och i USA:s inland. Konservativt, företagarvänligt parti som traditionellt pläderar för låga skatter och liten offentlig sektor. Stor tilltro till militären och förordar rätten att bära vapen. Många företrädare är generellt och på religiös grund motståndare till aborter.
I och att Donald Trump vann höstens presidentval har Republikanerna girat åt höger, mot en mer isolationistisk och protektionistisk politik.
Republikanska presidenter sedan 1950:
Dwight Eisenhower 1953–61
Richard Nixon 1969–74
Gerald Ford 1974–77
Ronald Reagan 1981–89
George H W Bush 1989–93
George W Bush 2001–2009
Donald Trump från 2017
Källa: Republikanerna, TT:s nyhetsarkiv
Gå till toppen