Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Marit Björgen alla tiders skiddrottning

Marit Björgen tog på lördagen sitt femtonde VM-guld och är nu bäst genom alla tider. Sydsvenskans Peter Nielsen listar alla tiders skiddrottningar.

Marit Björgen, Norge, jublar efter att hon vunnit guld i damernas skiathlon i skid-VM.Bild: CARL SANDIN
1. Marit Björgen, Norge.
15 VM-guld och 6 OS-guld. Behärskar allt från sprint till tremil – fristil eller klassiskt spelar ingen roll. Kör mycket på kraft och är taktiskt fulländad. Föll igenom mentalt på OS 2006, men har annars suttit på tronen sedan genombrottet i sprint på VM 2003.
2. Jelena Välbe, Ryssland.
90-talets gigant som är mest ihågkommen för att hon på VM i Trondheim 1997 vann samtliga fem guld och därefter höll ett känslomässigt tal där hon bad den norske kungen om ursäkt för att Ljubov Jegorova åkt dit för dopning. 14 VM-guld totalt.
3. Raisa Smetanina, Sovjet.
Dominerade under en tid när det var längre mellan mästerskapen och var på många sätt före sin tid. 22 mästerskapsmedaljer under åren 1974–92, den sista tog hon bara två veckor innan sin 40-årsdag.
4. Stefania Belmondo, Italien.
Körde med samma frekvens som Therese Johaug och ofta med världens bredaste leende på läpparna. Erövrade precis som Smetanina 22 mästerskapsmedaljer. Tände den olympiska elden i Turin 2006.
5. Marja-Liisa Kirvesniemi, Finland.
Hette Hämäläinen i efternamn när hon hade sin stora stund under OS i Sarajevo 1984 med tre guld och ett brons. Ojämn men med en väldigt hög högstanivå. En urkraft som under några år var nästan oslagbar i klassiskt.
Läs alla artiklar om: Skid-VM 2017
Gå till toppen