Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Flera mordutredningar i Malmö står still

Hälften av morden i Malmös mordvåg kan komma att lösas. Ett par utredningar är pausade.
Sydsvenskan har kartlagt läget i de 17 mordutredningar som nu pågår i Malmö.
Totalt 170 poliser arbetar med de många utredningarna.

(texten uppdaterad 170407)
30-åringen, som var andreman i M-falangen, sköts till döds här på Munkhättegatan.Bild: Patrik Renmark
Måndag 29 februari 2016, cirka 01.00. Munkhättegatan.
Offer: 30-årig andremannen i den kriminella grupperingen M-falangen skjuts ihjäl på en parkeringsplats.
Inget aktivt utredningsarbete bedrivs.
Åklagaren har ett antal åtgärder han vill få utförda, som förhör och kontroller, men inte personal tillgänglig att göra dem.
– Det är inte optimalt, men med så många grova våldsbrott som vi har att hantera just nu måste polisen prioritera. Allt annat vore vansinne, säger åklagare Magnus Pettersson.
Fallet är ett typiskt gangstermord – inga vittnen fanns på platsen och offret misstänks ha lockats till platsen av någon han kände väl och litade på, mördarna agerade omedelbart, med stor eldkraft och många skott. Utredningen pekar mot två kriminella, vänner till offret.
0 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Två män, 24 och 23 år, greps och häktades i september 2016. Ytterligare tre har varit häktade för medhjälp till mord. Alla är släppta, men fortfarande misstänkta.
Läs också Läs hela ”Dokument: Mordvågen i Malmö”
22-åringen blev mördad på en parkering i närheten av Nydalatorget.Bild: Patrik Renmark
Onsdag 9 mars 2016, cirka 20.00. Eriksfältsgatan.
Offer: 22-årig man skjuts ihjäl med flera pistolskott på en parkeringsplats på Nydala, Malmö.
Fallet har lagts på is av polisen, på grund av konkurrensen från nyare mord.
Offret kan kopplas till personkretsen i flera tidigare våldsdåd, bland annat en uppmärksammad dödsskjutning i Jönköping 2014. Han var också lillebror till en av de misstänkta för mordet på andremannen i M-falangen i februari.
Fyra misstänkta greps i september. Efter att hovrätten släppt en av de häktade gick luften ur utredningen. Det finns ett antal förhör att hålla innan utredningen ”kanske hamnar vid vägs ände om inget nytt framkommer”, som åklagaren Jeanette Sprimont uttrycker det.
Det avgörande problemet i utredningen är att flera vittnen och berörda inte berättar allt de vet, enligt åklagaren.
0 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Fyra personer, bland annat en 19-åring som var på rymmen från ett straff för en dödsskjutning i Jönköping 2014. Han är tillbaka och avtjänar sitt straff för det brottet. Övriga är fria.
39-åringen mördades på Gymnasistgatan på Gullviksborg.Bild: Patrik Renmark
Torsdag 14 april 2016, cirka 02:00. Gymnasistgatan.
Offer: 39-årig man skjuten mellan hyreshusen på Gullviksborg.
Mannen hittades död strax före klockan två på natten. Han var helt okänd av polisen sedan tidigare. Polisen säger sig idag ha en bra bild av hur mordet gick till.
– Jag ser det inte som hopplöst. Vi har en rimlig chans till framgång, säger spaningsledaren Bengt Persson.
Enligt Sydsvenskans uppgifter är fallet kopplat till en narkotikautredning och polisen söker därför efter misstänkta bland kända kriminella i Malmö. Men tystnadskulturen påverkar arbetet. Vittnen vet mer än vad de berättar, enligt polisen.
4 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Ingen. En medlem i det kriminella gänget Satudarah har varit frihetsberövad för mordet, men släpptes av häktningsdomaren.
Enligt Sydsvenskans uppgifter har ytterligare minst två personer suttit frihetsberövade i narkotikaärendet men sedan släppts.
Sjubarnspappan sågs senast vid sitt hem, nära Nobeltorget.Bild: Patrik Renmark
Onsdagen 22 juni 2016, cirka 11:30. Nobeltorget.
Offer: Sjubarnspappa försvunnen från sitt hem i närheten av Nobeltorget – polis och åklagare räknar med att han är mördad.
En 52-årig man åtalades den 5 april 2017, bevisläget bedöms som bra trots att kroppen inte har hittats.
52-åringen hämtade sjubarnspappan i hans hem. Sedan dess har ingen sett sjubarnspappan. 52-åringen var även häktad under 2011 för ett liknande försvinnande i Malmös undre värld. Då räckte inte bevisen för åtal.
Den här gången gäller åtalet människorov, eftersom kroppen inte har hittas. Men liksom för mord finns möjlighet att döma till livstids fängelse. Enligt åtalet ska 52-åringen ha huggit ihjäl sjubarnspappan i bilen. Blod har säkrats.
Frihetsberövade: 52-åring häktad för människorov. Två ytterligare personer har varit anhållna för medhjälp, men har försatts på fri fot.
16-åringen hittades huggen till döds vid en komposthög på Östra kyrkogården.Bild: Patrik Renmark
Måndag 19 september 2016, okänd tid: Östra kyrkogården.
Offer: 16-årig pojke knivhuggen, kroppen hittas på måndagen men mordet tros ha skett under helgen.
En 19-åring är häktad. De användbara vittnen som finns är förhörda. Polis och åklagare räknar inte med att hitta några fler.
Det som dröjt är främst tekniska undersökningar. Mordvapnet är försvunnet men två medmisstänkta har pekat ut 19-åringen som skyldig. Samtliga inblandade, inklusive offret, är ensamkommande flyktingar med rötterna i Afghanistan.
Motivet tros vara kopplat till offrets och gärningsmannens relation och något som har skett i det förflutna.
– Jag tror det ligger i något om hur man värderar varandra och vad andra säger, har åklagare Thorbjörn Sjöberg tidigare sagt.
7 till 10 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: En 19-årig man är häktad, mot sitt nekade, misstänkt på sannolika skäl för mord. Två personer, 19 och 18 år gamla är släppta, men fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling.
19-åringen mördades på Censorgatan. Tre andra skadades av automatvapenelden.Bild: Patrik Renmark
Söndag 25 september 2016, cirka 18.50. Censorsgatan.
Offer: 19-årig man mördad med automatvapen. Tre vänner till honom skadade.
Polisen satsar stort på utredningen, erfar Sydsvenskan. Ännu är ingen gripen.
19-åringen och hans kamrater kom till platsen – en innergård bland hyreshus – i en bil när flera mopeder dök upp. Passageraren på en moped sköt flera skurar mot 19-åringens bil.
Automatvapenskytten på mopeden är inte hittad och tystnaden är total bland de berörda.
– Det är helt avgörande för att vi ska komma någonstans med en sån här utredning att människor berättar vad de vet, säger åklagare Neela Frisell.
Då menar hon inte bara inblandade, utan vittnen som kan ha sett saker – före eller efter händelsen – som kanske verkar oförargliga, men ändå kan vara viktiga pusselbitar i utredningen.
– Sedan är vi också övertygade om att folk vet saker som de inte berättar, säger Neela Frisell.
Detta är den för tillfället bäst bemannade mordutredningen i Malmö, enligt Neela Frisell, varför cirka 25 poliser bör vara inkopplade på fallet. Åklagaren vill inte säga exakt siffra.
Frihetsberövade: Ingen
41-åringen hittades huggen till döds i en bil i vattnet vid Västra hamnen.Bild: Patrik Renmark
Tisdag 25 oktober 2016, okänd tid. Östra Varvsgatan.
Offer: 41-årig man knivhuggs till döds. Hittas först 13 november, i en bil som sänkts i Västra hamnen.
Mannen anmäldes försvunnen i oktober, men mördaren fick alltså flera veckors försprång. I dag bedöms utredningsläget som dåligt.
– Vi har rotat i det mesta. Det finns kanske några fler personer som ska höras, men sedan närmar vi oss nog slutet, om det inte händer något speciellt, säger åklagare Pär Andersson.
Offret har ingen känd koppling till kriminalitet – han hade exempelvis ett vanligt lönearbete.
– Det här handlar nog om någonting annat – pengar, kärlek – vad som helst, säger Pär Andersson.
7 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Ingen
20-åringen sköts ihjäl nära den här gångtunneln på Annelundsgatan riktning Rosengård.Bild: Patrik Renmark
Onsdag 2 november 2016, cirka 22.01: Annelundsgatan
Offer: 20-årig man skjuten, mannens bror mördades en dryg kilometer från platsen, nära Möllevångstorget, i mars 2015.
En 21-årig man sitter häktad för medhjälp till brottet. Utredarna tror att 21-åringen har en central roll i mordet, erfar Sydsvenskan. Polisen uppger att man har en tydlig bild av tiden kring mordet.
Det finns beslag både från brottsplatsen och andra ställen, som sägs kunna leda utredningen framåt. Fler förhör ska hållas och polisen vill fortfarande komma i kontakt med personer som har sett eller hört saker om skottlossningen.
– Jag tycker att vi har en bra bemanning till skillnad från andra utredningar som man har läst om. Vi jobbar på, säger åklagaren Elena Severin
13 till 14 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Fyra nittonåriga män, flera av dem med kriminellt förflutet, anhölls den 3 april 2017. Tre av dessa släpptes den 7 april 2017. Den fjärde har begärts häktad för mord, alternativt medhjälp till mord och grovt vapenbrott. En 21-åring, känd av polisen sedan tidigare, är häktad för medhjälp till mord. Har omhäktats flera gånger vilket talar för ett starkt bevisläge mot honom.
30-åringen sköts till döds i den här porten på Sevedsområdet i Malmö.Bild: Patrik Renmark
Måndag 14 november 2016, cirka 20.30. Köpmansgatan
Offer: 30-årig man med viss anknytning till narkotikahandeln på Seved ihjälskjuten i trapphus.
34-årig man bosatt i området kring Persborg i Malmö greps i tisdags.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan finns det övervakningsbilder från mordet. De visar två maskerade mördare, samt en tredje omaskerad person, som kan vara uppdragsgivare.
En av polisens hypoteser är en koppling mellan mordet och en kriminell konflikt i Stockholm, där flera mord inträffat – bland annat ett dubbelmord på ett kafé i Rinkeby i december, samt mordet på en ung man från Seved på luciaafton i Tensta.
Utredningen är ”nästan fullbesatt”, enstaka nyckelfunktioner saknas. Det talar för att cirka 20 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: En 34-årig man häktades torsdagen den 23 februari på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har omhäktats flera gånger.
24-åringen dog här på en cykelväg vid Balladgatan i Malmö.Bild: Patrik Renmark
Torsdag 8 december 2016, 02-tiden. Balladgatan
Offer: 24-årig man, nyutexaminerad tandläkare, skjuten utanför sitt hem på Högaholm i södra Malmö.
Mannen kan ha skjutits av misstag, men det finns ingen misstänkt. Flera månaders arbete kvarstår i utredningen, bedömer åklagare Pär Andersson. Och det är långt ifrån hopplöst.
– Det finns ganska många trådar som vi måste dra i innan vi kan säga att vi har gjort vad vi kan, säger han.
Polisen har fyra eller fem olika teorier om varför tandläkaren sköts ihjäl. Förväxling är en, att tandläkaren själv blandat sig i någon kriminalitet är en annan, erfar Sydsvenskan.
8 till 10 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Ingen
22-åringen sköts med många skott på en cykelväg mellan Docentgatan och Professorsgatan.Bild: Patrik Renmark
Tisdag 3 januari 2017, cirka 20:40. Docentgatan
Offer: 22-årig man från Kristianstad skjuten med mycket stort antal skott i området mellan Docentgatan och Professorsgatan på Hermodsdal.
Mordet tros ha med konflikter bland gängen i Malmö att göra.
– Lösningen finns i gängen skulle jag tro. Jag har inte bevis för det, men det är nog där som vi ska leta, säger åklagare Pär Andersson.
Det finns ingen misstänkt, men utredningsläget beskrivs som ”bra”.
– Vi har rätt mycket på gång. Det är inte något genombrott, men utredningen rullar på bra. Vi har bra ingångar som vi tittar på, säger Pär Andersson.
8 till 10 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Ingen.
Ahmed Obaid mördades på Bennets väg, nära busshållplatsen som står vid Amiralsgatan.Bild: Patrik Renmark
Torsdag 12 januari 2017, cirka 18:40. Bennets väg
Offer: 16-årige Ahmed Obaid skjuten med flera skott nära en busshållplats.
Först efter att tonåringens döda kropp undersökts på rättsläkarstationen i Lund upptäcktes att de dödande kulorna inte satt kvar i kroppen, utan gick rakt igenom honom. Enligt Sydsvenskans uppgifter sköts han med fem eller sex skott.
Polisen letade flera gånger igenom grässlänten där mordet inträffade innan man hittade ett antal kulor. De är fortfarande på undersökning hos polisens laboratorium NFC i Linköping.
Ett bekymmer för polisen är att många framför allt unga människor diskuterat händelseförloppet i sociala medier. Vissa har troligen sett delar av mordet, andra har hört direkt från vittnen och åter andra har bara förmedlat rykten. Det gör det svårt för utredarna att sålla bland uppgifterna.
I den pressade situationen hos Malmöpolisen var det till en början svårt att få fram poliser att sköta utredningen. Men nu har personal prioriterats om och flera andra mordutredningar pausats.
25 poliser arbetar med fallet - en komplett mordutredningsstyrka med alla funktioner tillsatta, enligt spaningsledningen.
Frihetsberövade: Två tungt kriminella bröder anhölls den 4 april 2017 för medhjälp till mord. De hade då redan suttit frihetsberövade över helgen för mordet på Ramels väg några dagar tidigare. Den 5 april släppte åklagaren den ene brodern. Den andre häktades den 7 april 2017 för medhjälp till mord.
44-åringen hittades knivhuggen ute på Kristianstadsgatan efter bråk inne på gården.Bild: Patrik Renmark
Söndag 29 januari 2017, cirka 03.00: Kristianstadsgatan
Offer: 44-årig man knivhuggen i sin lägenhet.
Bra bevisläge mot en 33-årig man som sitter häktad. Enligt åklagaren är motivet inte ännu helt klarlagt, bland annat har den häktade mannen hävdat självförsvar. Det finns tidiga uppgifter om ett bråk på platsen.
Utredarna väntar nu på att få granska resultat från tekniska undersökningar. Rätten har begärt in en utredningen av den häktade enligt paragraf 7, en sådan kan göras när det finns misstankar om en psykisk störning hos den misstänkte.
2 poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: En 33-årig man häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt att han dödade 44-åringen, men menar att det var i självförsvar. Två ytterligare personer anhölls först, men är nu avförda från utredningen.
23-åringen sköts klockan 18.40 vid Möllevångstorget utanför en thairestaurang.Bild: Patrik Renmark
Söndag 12 februari 2017, 18.40: Möllevångstorget
Offer: 23-årig man skjuten med tre skott utanför en restaurang.
Polisen söker efter flera personer och tror sig veta deras flyktväg. Man har bland annat begärt in material från övervakningskameror i området. Åklagaren Lars Morand beskriver vittnesläget som gott i jämförelse med andra utredningar.
Enligt Sydsvenskans uppgifter fokuserar utredarna på flera möjliga motivbilder, bland annat med koppling till narkotikahandeln på Möllevången samt till ett våldtäktsfall där offret var misstänkt.
– Vi har fått hyfsat med resurser och det här känns bra, säger kammaråklagare Lars Morand om utredningsläget.
Ett tiotal poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Ingen
Två män sköts på Kronetorpsgatan lördagen den 4 mars 2017. En skadades. En dog. Båda är kriminella.Bild: Patrik Renmark
Lördag 4 mars 2017, 22.00: Kronetorpsgatan
Offer: 23-årig man skjuten med flera skott i en bil när han försökte fly.
En yngre vän till 23-åringen blir också beskjuten och träffad, men lyckas fly och hittas blödande flera hundra meter längre bort.
Enligt vittnesuppgifter var det två personer som sköt mot den döde och den skadade. De ska sedan ha försvunnit på cykel.
Den döde 23-åringen har kriminell bakgrund. Han har tidvis levt under hot. Så förklarade han att han hade skarpa vapen hemma vid ett polistillslag.
Oklart antal poliser arbetar med fallet.
Frihetsberövade: Ingen
Vänner till den mördade 23-åringen samlades på fredagen vid mordplatsen. På husfasaden till vänster i bild syns en av polisens övervakningskameror.Bild: Hussein El-Alawi
Torsdag 30 mars 2017, 19-tiden: Ramels väg
Offer: 23-årig man skjuten med flera skott i två omgångar ute på gården.
Mannen rörde sig utomhus med flera andra när en moped dök upp med två män på. De sköt först ner 23-åringen med en automatpistol, enligt vittnen till Sydsvenskan. Därefter gick en av dem fram med en maskinpistol och sköt flera salvor i kroppen för att se till att 23-åringen verkligen var död.
En av polisens övervakningskameror fångade delar av händelseförloppet på bild.
Enligt Sydsvenskans uppgifter är mordutredningen fullt bemannad. Och samkörs med utredningen av mordet på Ahmed Obaid i januari
Frihetsberövade: Sju män greps dagen efter mordet. Fyra av dem släpptes efter förhör med misstankarna kvar. Tre häktades. Måndagen den 3 april anhölls en 17-åring för inblandning.
Uppdatering: Listan har fyllts på sedan den först publicerades.
Mordet på Kronetorpsgatan skrevs in 170310.
Mordet på Ramels väg skrevs in 170406. Då uppdaterades också texten i övrigt
Fotnot: Ytterligare ett mord anmäldes under 2016. En 56-årig man höggs ihjäl i sin bostad på Älggatan i Malmö av en bekant, tio år yngre. Brottet rubricerades som dråp av hovrätten, som dömde gärningsmannen till åtta års fängelse.
Fotnot: En 80-årig kvinna hittades död i sitt hem i Malmö den 2 april. Hennes son häktades senare för att ha mördat henne. Det mordet redovisas inte i detalj här.
Gå till toppen