Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisens hemliga analys: Mordvågen fortsätter

Mordvågen i Malmö väntas fortsätta, visar en hemlig underrättelseanalys, enligt en poliskälla till Sydsvenskan.
Nästan varje vecka kommer någon att beskjutas, kalkylerar polisen med.
Beredskapsplanerna hemlighålls.

2016 mördades rekordmånga i Malmö – elva personer. 2017 har börjat än värre, med fyra mord hittills.
Enligt Sydsvenskans källor räknar polisen inte med någon bättring. I en underrättelseanalys varnas för ytterligare ungefär ett mord i månaden och ett mordförsök i veckan under 2017. Cirka 80 procent av mordförsöken 2016 skedde med skjutvapen.
– Underrättelsematerial vill jag inte kommentera överhuvudtaget. Det vill jag inte prata om, säger Anders Wiberg, tillförordnad kommenderingschef i den insats som pågår med anledning av mordvågen.
Läs också Flera mordutredningar i Malmö står still
Om prognosen stämmer skulle det innebära ungefär lika många allvarliga våldsdåd i Malmö som förra året. Kanske till och med något fler.
Kommenderingschef Anders Wiberg vill inte berätta vilken beredskap polisen har att jaga ytterligare mördare.
– Vi har en idé, kan man säga, utifrån det stora perspektivet. Men hur den effektueras beror lite på vad som händer och inte händer. Det är så mycket dynamik i ett sånt ärende, med ett grovt brott. Inget ärende är det andra likt.
Jag får inte något riktigt svar?
– Nej, det får du inte. För mig är det rätt mycket taktik och polismetodik, och det pratar jag inte om. Det jag kan säga är att vi är på tå.
Polisen patrullerar i de drabbade områdena och gör tillslag mot gängmedlemmar. Att lösa mord är också viktigt för att bryta våldsspiralen. Än saknas både domar och åtal för något av morden de senaste tolv månaderna. Men det syns positiva tendenser. Antalet utredare som arbetar med morden har ökat ytterligare, till cirka 150 personer. I tre av mordutredningarna finns fler än 20 poliser vardera.
Och i torsdags häktades en första misstänkt för mordet på Köpmansgatan. Det är ett fall som tros ha koppling till andra våldsdåd.
Få av de ansvariga för de fjorton utredningarna bedömer läget som dåligt. Och i fem av fjorton mordutredningar sitter nu någon häktad.
Gå till toppen