Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regionen kickar ut Bring efter posttrassel

Patienter har fått kallelse till läkarundersökningar flera dagar försent. Långdraget posttrassel gör att Region Skåne kickar ut Bring Citymail och handlar upp en ny postleverantör efter mindre än två år.

– Förhoppningsvis ska vi ha klart med en ny leverantör 1 april, säger Patrik Lundström, kommunikationsansvarig för Regionservice.
Varje arbetsdag skickas det ut upp till 15 000 brev från Region Skåne. Klagomålen på Bring Citymail har duggat tätt sedan företaget fick kontrakt med Region Skåne i september 2015. Patienter har missat undersökningar när viktiga brev från sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar inte kommit fram i tid.
Redan i april förra året satte regionen press på Bring för att få postgången att fungera bättre.
Bring Citymails kontrakt avslutas i förtid, efter allt för många förseningar och misstag.Bild: Elin Lunner
Mohammad Hasbini är undersköterska på en privat vårdcentral i Malmö, och sköter posthantering. Han berättar om återkommande problem med kallelser som kommit fram för sent.
– Det har varit intyg som inte kommit fram i tid till patienter och som de behöver lämna till skolor, arbetsförmedling eller olika myndigheter. Ibland har patienter fått kallelserna till läkarundersökningar tre-fyra dagar försent, säger han.
– Då får de både betala för att de uteblivit, och betala för en ny tid plus att läkarens arbetstid spills. Det är jobbigt både för patienter och för oss, säger Mohammad Hasbini.
Enligt Patrik Lundström har Regionservice haft upprepade möten med Bring om bristerna i utdelningen ända sedan företaget tog över posthanteringen. Kontraktet, en sorts underavtal till ett riksavtal mellan Bring och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), löpte till oktober 2016 med möjlighet till förlängning i två år.
Istället förlängdes det bara med några månader i taget, så att Region Skåne kunde leta efter en ny postleverantör.
– Vi har varit missnöjda. Vi månar om patienterna och det får inte gå till på det sätt som vi fått många exempel på. Därför tog vi initiativ till en ny upphandling i förtid, säger Patrik Lundström.
Bring Citymail ingår i Bringkoncernen, som i sin tur ägs av Posten Norge. Värdet på kontraktet med Region Skåne har legat på mellan 15 och 20 miljoner kronor per år.
Bring väljer att kommentera att Region Skåne inte vill fortsätta anlita dem via mail från informationschefen Adam Leth.
"Det avtal som Bring har med Region Skåne löper fram tom sista mars 2017, Region Skåne har valt att göra en ny upphandling".
Gå till toppen