Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Håkan Engström: Snöblind i Skellefteå

Dags för kvällens uppgörelse: Styx mot Black Sabbath

Snön regnar bort i Skåne, men Skellefteå? Det kan dröja några månader innan det blir grönt.
Att vintertid gästa Skellefteå, veckans bländande Melodifestivalsstad, är att gå omkring med "Snowblind" i huvudet. Låten, alltså. Eller låtarna.
För det finns minst två. Black Sabbath gav ut sin 1972. Styx sin 1981. Båda handlar om kokainberoende. Ingen av dem handlar om Skellefteå.
Kan vi ha två låtar på samma tema? Och med samma titel? Christer Björkman hade antagligen sagt nej. Det var nog därför som en av tävlingslåtarna 2011 hette "Oh my God!" medan en annan kort och gott fick heta "Oh my God". Före Björkmans tid ställdes Anna Books "ABC" mot Dan Tillbergs mer litterära "ABCD".
Nej, vi måste skilja dem åt. En ska röstas bort! Vilken?
Dagens tävling avgörs efter sju ronder.
1. Låttexten. Sabbaths Ozzy Osbourne sjunger My eyes are blind but I can see/The snowflakes glisten on the tree. Detta är så bottenlöst uselt, att det föga hjälper att texten har en dubbelmening i formuleringen Something blowing in my head/Winter's ice, it soon will spread.
Styx? De inleder starkt med Mirror, mirror on the wall/The face you've shown me scares me so/I thought that I could call your bluff/But now the lines are clear enough. James Youngs sånginsats understryker det skrämmande i alltsammans. Poäng till Styx.
2. Skojiga mustascher. Konkurrensen ser i förstone tuff ut, men nej – Styxmustascher är fula. Finns inget skojigt alls här. Se själva:
Poäng till Sabbath. 1-1.
3. Bandnamn. Black Sabbath? Lite för mycket Fantomen för min smak. Vad var det för fel på Yellow Djumah? Chicagobandet kunde ha valt mytologiska grekiska namn som Kokytos eller Hippokrene. Det gjorde de inte. De valde rätt. 2-1 till Styx.
4. Aptit. Ett av Ozzys mer beryktade felsteg, i tuff konkurrens, inträffade när han klev in i ett sammanträde på skivbolaget och bet huvudet av en duva. Hm. Ett av Styx-sångaren Dennis DeYoungs inte tillräckligt beryktade felsteg inträffade när han satte tänderna i en musikal. Poäng till Sabbath. 2-2.
5. Originalitet. Styx? I det bandet var man med för att man stod pall för kraven och kunde spela. Föga originellt. Sabbath? I det bandet var man med så länge man stod ut. Sabbath gjorde konst utifrån sina begränsningar, ungefär som när jag spelar minigolf. Darrhänt, skelögd, och med tankarna på annat håll spelar jag inte som det är tänkt att man ska, men ibland vinner jag. Poäng till Sabbath, 3-2.
6. Kontext. Sabbath lade sin låt på sin fjärde LP. Den fick namnet "Vol. 4". Vol är tjeckiska för tjur, men det vet man inte om ifall man heter Geezer Butler och kommer från Birmingham. Nej, detta var en räkneövning. Det borde ha varit mer än så. Styx? De fattade att det bara kan finnas ett band i Chicago som får numrera sina albumtitlar: bandet Chicago. "Kramgoa låtar 10" var också upptaget. Nej, Chicago är inga riktiga svenskbygder. (Låt er inte luras av att titeln på Styxplattan "Crystal ball" låter som "Christer Borg" om man säger det tillräckligt snabbt.) Styx fastnade för titeln "Paradise Theater". Det ger poäng. 3-3.
7. Dessa band kan aldrig riktigt hålla ihop. När några originalmedlemmar i Styx försvunnit tog bandet bland annat in en basist som lirat med John Waites band The Babys. Men Black Sabbath? De tog in en trummis vars storebror spelat med Jeff Beck. Poäng alltså till Sabbath, som vinner.
Kan vi få se dem som mellanakt i kväll?
Gå till toppen