Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Succé för första upplagan av Madamilen

Både Lundabor och tillresta åt sig genom stan när Lunds första upplaga av Madamilen arrangerades på lördagen.

Vid elvatiden är det tjockt med folk utanför Ingelsta Kalkon på Knut den Stores torg. Alla 400 biljetter till Madamilen, en provsmakningsturné med tio stopp runt om i staden, har gått åt.
Långt ifrån alla som deltar bor i Lund. Danske Tom Hansen, bosatt på Österbro i Köpenhamn, har åkt över sundet tillsammans med sin son för att testa på Lunds smaker.
– Det här är ett spännande sätt att söka upp nya restauranger. Man får en bra känsla av vilka möjligheter det finns att gå ut i Lund, säger han.
Louise Albäck från Helsingborg och Patrik Redgård från Malmö får sina armband av arrangören Charlotta Ranert.Bild: Sandra Henningsson
Arrangörerna Charlotta Ranert och Flavia Giordano har ett styvt jobb med att informera deltagarna om upplägget och dela ut de gröna armband som ger tillträde till alla godbitar runt om i stan.
– Vi vill att man ska upptäcka sin matstad och det fantastiska utbud som faktiskt finns bland restauranger och delikatessbutiker i Lund, förklarar Charlotta Ranert.
Louise Albäck från Helsingborg och Patrik Redgård från Malmö har precis fått var sitt armband. Nu studerar de kartan för att göra upp en plan över i vilken ordning de ska gå till de olika matställena.
– Det här är en perfekt helgaktivitet – röra på fläsket och fylla på med kalorier, säger Patrik Redgård.
En bit bort, på Grand Deli, har Ulrika Viderum från Borgeby och döttrarna Emelie Viderum och Isabelle Viderum just fått smaka en räkmacka.
– Den var god, konstaterar Ulrika Viderum.
– Vi är otroligt glada för mat och vill passa på att upptäcka nya butiker och restauranger – och förhoppningsvis nya smaker. Och så vill jag upptäcka nya ekologiska produkter.
Susanna Bill, som deltog i Sveriges mästerkock för några år sedan, handlar av restaurangchefen Robert Johnson på Korvhuset.Bild: Sandra Henningsson
På Korvhuset på Östra Mårtensgatan har Lundabon Susanna Bill, deltagare i Sveriges mästerkock för några år sedan, bestämt sig för att handla mer efter att ha fått provsmaka.
– De var jättegoda, de här veganska korvarna, så jag skulle gärna vilja köpa med mig hem, säger hon till restaurangchefen Robert Johnson.
– Jag gillar att äta vegetariskt när jag kan och så älskar jag korv – men det brukar vara så svårt att kombinera.
Patrik Jarlestam från Malmö och Jill Ralmark från Veberöd gillade maten på Meat'd Paté.Bild: Sandra Henningsson
I Saluhallen kan man både få sötsaker hos Ahlgrens konfektyr och skånsk lammbringa hos Meat'd Paté. Jill Ralmark från Veberöd och Patrik Jarlestam från Malmö har just ätit upp sina provsmakningsportioner.
– Det var fantastiskt gott. Köttet var ljuvligt. Och det var kul att få äta grönkål i lite annorlunda tappning, säger Jill Ralmark.
Jackie Jelves från Skurup med te och några kakor på Tehuset Java.Bild: Sandra Henningsson
På Tehuset Java har nioåriga Jackie Jelves från Skurup fått lite te och några kakor. Hon har redan hunnit med att provsmaka på några ställen och säger att allt varit gott. Men det finns ändå en favorit.
– Jag gillade osten, säger hon och syftar på ostarna som Reko Deli på Bredgatan bjuder på.
Den 29 april ordnas Madamilen i Limhamn och den 6 maj i Skanör-Falsterbo. Men kommer konceptet tillbaka till Lund igen?
– Det tror jag helt säkert. Det känns väldigt positivt, säger arrangören Charlotta Ranert.
Läs också Från kryddstark korv till söta praliner
Karin Stjernqvist njuter av sötsaker hos Ahlgrens konfektyr i Saluhallen.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen