Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svettpatienten: Jag bara fyllde i en enkät

När Hans Lekeberg i vuxen ålder bestämde sig för att göra något åt sina svettningar var det enkelt: Han fyllde i en enkät, åkte till svettkliniken och fick botoxsprutor. Han behövde inte betala en krona.

– Jag skrev på ett papper om att jag tog ett lån genom Svedklinikken, och att de skötte alla kontakter om ersättning med Försäkringskassan, berättar han.
– Den enda kostnad jag stod för var resan till kliniken i Tårnby.
Läs också Region Skåne har tröttnat på de skyhöga räkningarna för svettvården – kräver lagändring
Hans Lekeberg bor i Eslöv, och är just nu föräldraledig med dottern Kerstin. Ända sedan tidiga tonåren har han haft problem med kraftig svettning från bröstet och ryggen, men inte tidigare sökt någon hjälp för det.
– Det har varit något jag levt med, även om det varit besvärligt ibland. Som när kläderna blivit blöta efter en promenad till tågstationen. Men för ett år sedan tänkte jag: nu är jag 37 år, jag är trött på det här och beredd att ta eventuella biverkningar.
"Jag har levt med svettningarna hela livet, och jag har ändå spelat basket på elitnivå. Nu tyckte jag det var dags att göra något åt det" säger Hans Lekeberg som är föräldraledig med lilla Kerstin.Bild: Patrik Renmark
Han hade hört talas om Svedklinikken, och tog kontakt med den under våren 2016. Han fick en brevenkät att fylla i om hur mycket han svettades, och hur störande han tyckte det var.
– Det kändes lite lättvindigt, i den vanliga vården ska man ju alltid bli bedömd av en sjuksköterska eller läkare. Men jag var tacksam och glad för att äntligen få hjälp, säger Hans Lekeberg.
Han fick också information om att Svedklinikken åtog sig att sköta alla kontakter med Försäkringskassan, som godkänner utbetalning av ersättning för behandling i andra EU-länder.
När Hans Lekeberg väl kom till Svedklinikken, träffade han en läkare och fick peka ut på ett schema var på kroppen han ville ha behandling med botoxsprutor.
Läs också Kliniken: Vi står på patienternas sida
I november var det så dags för behandling, med ett morfinpreparat som smärtlindring. Hans Lekeberg beskriver ett rullbord med ett hundratal sprutor som en sjuksköterska stack in först över hela bålen, sedan på ryggen.
– Det var en konstig känsla, där jag ömsom skrattade av kittlingarna, ömsom kved av smärta, allt i ett milt morfinrus. Det tog nog inte mer än 20-30 minuter allt som allt.
Hans LekebergBild: Patrik Renmark
För Hans Lekeberg fungerade inte behandlingen, han märkte nästan ingen effekt alls på svettningarna. Någon uppföljning från Svedklinikken skedde inte, han ringde själv upp och blev då kontaktad av läkaren.
– Jag tycker i övrigt att de hanterade allt bra, proffsigt och tillmötesgående och det var trevligt på kliniken, säger han.
Alternativen som erbjöds var att upprepa behandlingen senare, med en starkare dos botox. Eller att ta piller som bromsar svettningen för stunden, men hade många biverkningar. Ingetdera lockar Hans Lekeberg, som inte tror att det blir fler besök i Tårnby.
Efteråt har han funderat på hela proceduren, att han själv skulle berätta för läkaren var behandling behövdes, att han inte ens betalade patientavgift.
– Jag har inte betalat någonting, och jag har inte hört något från Försäkringskassan. Det är egentligen väldigt konstigt, säger Hans Lekeberg.
Gå till toppen