Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tim Pool: Chicago mycket värre än Malmö

Under knappt två dygn har den amerikanske journalisten Tim Pool synat USA:s "farliga" bild av Sverige. I Malmö har inte den bilden bekräftats.
– Om detta är det värsta Malmö kan erbjuda – kom aldrig till Chicago, säger Pool om sitt besök i Rosengård.

Den amerikanske journalisten Tim Pool (höger) går runt med Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) i Rosengård på lördagen.Bild: Ola Torkelsson
Tim Pool stoppar sina stelfrusna händer i den alldeles för tunna täckjackan. Två grader i luften, duggregn och en karakteristisk Malmövind får även en amerikansk journalist från Chicago att frysa.
– Det kanske är lika bra att vi går in. Det är mer troligt att regnet förstör kameran än att vi blir rånade på den, säger Pool till sin fotografkollega Emily Molli.
Inne på Lindgårdens mötesplats är det i princip folktomt när Pool slår sig ner för att intervjua kommunalrådet Nils Karlsson (MP), som har visat runt journalisten i Malmöstadsdelarna Lindängen och Rosengård.
– Jag vill visa en mer sann bild av Malmö – utan att förneka att det finns problem, fattigdom och utmaningar. Men också visa att det är en stad där det bor 330 000 människor och där de flesta inte ägnar sig åt våld, brottslighet eller har ihjäl varandra, säger Nils Karlsson.
Pools reportageresa kom till efter att Paul Joseph Watson, redaktör för den högerextrema sajten Infowars, lovade att betala en resa till Malmö för alla journalister som hävdar att Sverige är säkert. Utmaningen följde på president Donald Trumps tal där han antydde att en allvarlig händelse skulle ha skett i Sverige. Donationen på 18 000 kronor från Watson täcker ungefär 20 procent av Pools resa till Sverige och Europa.
– Jag arbetar inte för någon. Det är ingen som betalar mig eller får något i utbyte. Jag försöker bara hitta sanningen, säger Pool.
Han beskriver sig själv som en konflikt- och krisjournalist och sitt material publicerar han på Youtube och Twitter. Pool inte är förvånad över att Trump använder Sverige som ett slagträ i sin retorik.
– Många vill säga att Sveriges liberala policys är ett bevis för att de funkar och skulle gynna USA stort. Nu använder Trump immigrationsfrågan som ett tillfälle att fördöma det argumentet. Att kriminalitet i Sverige beror på immigration och flyktingar är en idé som funnits i USA i flera år, även innan Trump, säger Pool.
Han har respekt för att människor kan vara oroliga för våldsutvecklingen i Malmö, men varningar om att han kommer att bli rånad eller attackerad i Rosengård ser han som "löjliga".
– Någon skrek till oss och pekade finger. En pizzeriaägare vill inte släppa in "några jävla journalister". Men om folk verkligen är rädda för att komma hit – då rekommenderar jag att du aldrig kommer till Chicago. Chicago hade runt 750 mord förra året, säger Tim Pool.
FAKTA

Tim Pools dokumentär

Efter lördagens vandring tillsammans med kommunalrådet Nils Karlsson (MP) i Malmös så kallade problemområden avser Tim Pool och hans fotografkollega Emily Molli att fortsätta med research i Malmö under flera dagar.
Därpå följer kartläggning av läget Stockholm och om tid finns även i Göteborg. Det svenska besöket varar ytterligare någon eller ett par veckor.
Efter knappt två dygn i Malmö har Pool noterat att invånarna ger motstridiga uppgifter om våldet i staden.
"Folk säger till mig att granatattacker antingen inte är en stor sak, inte existerar eller är ett ständigt hot", skriver han i ett Twitterinlägg.
Han uppger också att många tilltänkta intervjupersoner får kalla fötter och avbokar möten av rädsla för konsekvenser. Hittills har han fått prata med en företagare på villkoret att han får vara anonym.
Tim Pool ska också resa till andra ställen som USA:s president Donald Trump pekat ut som problematiska i Europa och som drabbats av terror, som Bryssel, Paris och Nice.
Under resan har Tim Pool ambitionen att lägga ut dagliga videoinlägg. Det är oklart när den färdiga dokumentären om situationen i Sverige och Europa kommer att presenteras.
Gå till toppen