Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lyckat skitfiske i kanalen

Det tar inte många sekunder innan de får napp och ännu en cykel dras upp ur det grumliga kanalvattnet. Vid tre-tiden har de slängt ett halvt ton metallskrot på tippen.

Michel Cardoso, Christoffer Persson och Pierre Cardoso från South End Anglers har bara varit i gång en liten stund. Men redan har de samlat ihop en hög med cyklar som de fiskat upp ur kanalen.Bild: Patrik Renmark
Michel och Pierre Cardoso har tillsammans med Christoffer Persson vigt söndagen åt att rensa delar av Malmö kanal. De ägnar sitt skitfiske åt den normalt fiskrikaste delen, den mellan Gamla begravningsplatsen och Slussen. Där är det fullt av abborrar, idar, gäddor och simpor.
Christoffer Persson och Michel Cardoso lyfter ett blått sopkärl ur kanalen som är fylld av abborrar.Bild: Patrik Renmark
När de drar upp en blå soptunna hoppar abborrar upp ur det dyiga vattnet, minst tjugo stycken.
– En och annan torsk hittar också in i kanalen, säger Michel Cardoso.
Läs mer om South End Anglers
De tre fiskar tillsammans i South End Anglers, ofta i kanalen som är känd i hela Europa för sitt abborrfiske. Men nu handlar det om jakten på allsköns bråte för att förbättra för fiskarna, både för dem som simmar i vattnet och dem som står vid kanten med sina spön.
När de inte rensar kanalen ägnar de sin fritid åt catch and realese, sportfiske där man slänger tillbaka fisken i vattnet.
– En dålig dag kan man förlora grejor för fyrahundra spänn för att de fastnar i saker som är slängda i kanalen, säger Michel Cardoso.
Många stannade för att se vad Christoffer Persson och Pierre Cardoso sysslade med.Bild: Patrik Renmark
När han ringde runt till olika myndigheter för att få tillstånd att rensa kanalen möttes han av glada tillrop.
– Men när vi berättade för gatukontoret att vi behövde ställa bil och släp nära kanalen för att kunna forsla bort skräpet fick vi reda på att det kostade 250 kronor, säger Michel Cardoso.
Rolf Svensson är en av många förbipasserade som stannar till för att se vad killarna hittar.
Rolf Svensson skakar på huvudet när han får höra att frivilligarbetarna får betala för att ställa släpet nära kanalen.Bild: Patrik Renmark
När han får reda på att det är ett helt privat initiativ så säger han:
– Men då kommer väl kommunen och hämtar skräpet?
Nej, det ska de också forsla bort.
Polisen har sagt att skräpet ska delas upp i tre kategorier: rent skräp, fynd och fartygsfynd (som propellrar och liknande).
– Fynd kan vara vapen och liknande, men det har vi inte hittat något ännu, säger Pierre Cardoso.
Christoffer Persson och Pierre Cardos drar upp en av Malmö stads stora tunga papperskorgar ur kanalen.Bild: Patrik Renmark
Den stora tunga papperskorgen i Malmögrön metall som de fiskade upp bör i alla fall vara ett fynd för Malmö stad.
Kundvagnar, cyklar och soptunnor tillhör de stora fynden. Men magneten. som kan lyfta 400 kilo, hittar också småsaker som mobiltelefoner.
– Vi har fiskat upp en hel del batterier. Det är riktigt dåligt att de ligger och läcker i vattnet, säger Christoffer Persson.
Flera svarta säckar med plast, snusburkar och annat småkrafs ligger redan i släpet.
– Vad är detta? En bil? säger Pierre Cardoso när magneten har fastnat i något riktigt tungt.
Det visar sig vara två cyklar som liksom fastnat i varandra. Nästan allt de drar upp är täckt av alger. Men en röd cykel ser ut att vara ganska nyislängd.
– Den har lite alger, den kanske har legat ett år, säger Pierre Cardoso.
FAKTA
Så här mycket drog de upp ur kanalen
36 cyklar
5 kundvagnar
2 kommunala metallsopkärl
Massor av metallskräp
Byggmaterial
Fem sopsäckar med plast
Upphittad Nokiatelefon.Bild: Patrik Renmark
– Det här är förbjudet att fiska med, säger Michel Cardoso.Bild: Patrik Renmark
Magneten som kan lyfta 400 kilo.Bild: Patrik Renmark
En simpa som fanns inuti en soptunna.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen