Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Panik vid brand på största asylboendet

Flera personer skadades vid branden på Sveriges största asylboende, Restad gård i Vänersborg. En man som i panik hoppade från lågorna på tredje våningen skadades allvarligt.

Flera personer skadades vid en brand på ett asylboende i Vänersborg tidigt på söndagen. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg/TT
Räddningstjänsten fick larmet klockan 04.15 ungefär. Det brann i ett uppehållsrum på tredje våningen i hus 3 på boendeanläggningen som drivs av Migrationsverket. När brandmännen anlände var rökutvecklingen kraftig.
Ett tiotal personer hade fått rök i sig. De flesta gavs syrgas på plats. Tre personer fördes till sjukhuset Näl i Trollhättan.
– En är allvarligt skadad på grund av trauma efter att ha hoppat. De två andra hade rökskador, säger kommunikationschef Niklas Claesson på NU-sjukvården till TT.
Enligt räddningstjänsten ska ytterligare en person ha hoppat ut från ett fönster.
James Abedrabbo från Palestina bodde på tredje våningen. Han vaknade av brandlarmet och insåg uppskrämd att det brann på riktigt.
– Det var konstigt och skrämmande. När jag öppnade dörren till mitt rum såg jag mycket rök och då evakuerade vi direkt, säger han till P4 Väst.
Branden utreds som en misstänkt mordbrand. Först efter utvädring av den tredje våningen inleder polisen på måndagen sin tekniska undersökning om vad som orsakade branden.
Resta gård är Sveriges största asylboende, enligt Caroline Arvaker, säkerhetssamordnare i Vänersborgs kommun.
I hus 3 bodde 158 personer. De boende på plan ett och två kan flytta tillbaka i dag men cirka 50 personer från plan tre flyttades tillfälligt till ett boende i närliggande Vargön.
Direkt efter branden togs de boende till en idrottshall på området. Ett hotell i närheten levererade frukost. Kommunens posom-grupp, Röda korset andra frivilligorganisationer var snabbt involverade.
– Allt gick mycket smidigt, säger Jonathan Kvist, enhetschef för Migrationsverket, till TT.
Gå till toppen