Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Almgren om Stadshallen: ”Jag tycker att vi ska satsa högt”

Lunds ledande politiker Anders Almgren (S) vill satsa på det dyraste alternativet för Stadshallen. Gångbro, restaurang och kultur i p-garaget finns bland möjligheterna. Oppositionsledaren Christer Wallin (M) ser fler frågetecken.

Ett beslut om Stadshallens framtid kommer allt närmare.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sedan i höstas har Lundabor i olika åldrar och roller fått uttrycka sina åsikter om hur de tycker att byggnaden ska användas. Kommunala tjänstemän har arbetat fram tre olika ambitionsnivåer att ta ställning till.
Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts möte på måndagen presenterades och diskuterades alternativen.
Det billigaste innebär att pengar enbart läggs på en nödvändig renovering. Sydsvenskan har tidigare berättat att politikerna räknat med att den skulle kosta 80 miljoner. Nu säger Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande, att han tror att 60 miljoner räcker för att byta el och göra stambyten för vatten och avlopp, samt se över delar av ventilationen och husets tak.
Att satsa på det dyraste alternativet blir ”rätt mycket mer pengar”. Hur mycket kan Anders Almgren inte säga nu, men det är vad han siktar på och berättar att det glädjande nog finns politisk enighet om.
Christer Wallin, (M), ger en annan bild av läget.
– Jag upplever inte att det finns ett av de tre förslagen som är mer eller mindre realistiskt. Varken Stadsteatern, Kino eller Stenkrossen bedöms ingå i dem. Det vill jag veta lite mer om, säger Christer Wallin, (M).
Han lyfter också frågor kring finansiering och hyresgäster, samt husets speciella utformning.
– Husen har utmaningar. Vi vet inte hur man får och kan ändra. Att ta bort lutande golv och möbler i vissa salar är nog inte helt lätt, säger han.
Några slutliga politiska beslut har inte fattats än. Det blir möjligt först sedan det mest påkostade alternativet presenterats med detaljer och skisser den 20 mars.
– Jag tycker att vi ska satsa högt. Vi har en unik chans här och nu att göra något med det centrala läget. Ofta i Lund har man fastnat i att man siktat för lågt. Det har inte gynnat oss, säger Anders Almgren.
Men ska inte Lund spara? Hur går det ihop?
– De ekonomiska utmaningarna Lund står för är en realitet. Men hållbara investeringar har avskrivningar på 20-40 år. Vi får se vad driftskonsekvenserna blir.
– Det är också så att det lyfter stadskärnan och ger många andra positiva effekter. Det är högst rimligt att gå vidare med alternativet i det här skedet, säger han.
Anders Almgren (S).Bild: Ingemar D Kristiansen
Hittills diskuteras möjligheten att släppa in kommersiellt drivna verksamheter, som exempelvis en restaurang. Det finns tankar på att skapa mer flexibla möteslokaler i huset och anpassa den sal som kommunfullmäktige använder idag till att också bland annat fungera för konserter.
En gångbro mellan Stadshallens huvudbyggnad och dess fortsättning på andra sidan Vårfrugatan finns bland ideerna, liksom möjligheten att bygga in en del av gatan. Som tidigare presenterats finns intresse av att göra om parkeringsgarage under jord till kulturlokaler.
Så här såg det ut på Vårfrugatan i Lund i augusti. Över den trånga gatan mellan Botulfsplatsen och Skomakaregatan kan en gångbro bli verklighet i framtiden, för att knyta ihop husen som båda tillhör Stadshallen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Inriktningen är att Stadshallen ska vända sig till olika åldrar och grupper, varav unga vuxna mellan 15 och 35 år är en.
Vill ni lägga ut driften på föreningar och organisationer?
– Att ha många samarbetspartners är ett sätt att ge huset liv och nytt innehåll. Vi ska stå som garant för en positiv utveckling i organiserat samarbete med företag och föreningar, men kommunen måste vara den som skapar plattformen, blir Anders Almgrens svar.
Läs mer: L: Ut med politiken och in med kulturen
Läs mer: Lundaborna får tycka om nytt kulturhus
Läs mer: Stadshallen blir nytt kulturhus
Gå till toppen