Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anne-Marie Pålsson: ”Det är uppenbart att Skåne inte tillhör globaliseringens vinnare.”

I en färsk Sifo-mätning blev Sverigedemokraterna, SD, Skånes största parti – Malmö Stad undantaget. Hela 33 procent av skåningarna hade gett SD sin röst om det vore val idag.
Det ska inte uteslutas att skåningarna är mera kritiska till den förda invandringspolitiken men bakom mätningens siffror döljer sig också något annat - den svaga ekonomiska utvecklingen.
Det pratas mycket om att människor känner sig svikna av utvecklingen och av den politiska eliten och att det är dessa känslor som ligger bakom populismens framgångar. Men i Skånes fall handlar det inte om en känsla utan om ett faktum. Den ekonomiska utvecklingen har för stora grupper skåningar under lång tid varit medioker. Arbetstillfällen har gått förlorade och tillräckligt många nya har inte tillkommit.
Textilindustrin monterades ner under 60-talet. Under 70- och 80-talen var det varvs- och verkstadsindustrins tur. Barsebäck stängdes under 90-talet och läkemedelsindustrin flyttade till Danmark ungefär samtidigt som vi fick en fast förbindelse dit.
Den skånska paradgrenen – jordbruket - har i takt med dess minskade betydelse totalt sett fört en alltmer tynande tillvaro.
Lägg därtill nedläggningen av ett stort antal regementen och andra offentliga institutioner under 1990-talet.
Detta har satt sina spår. Inkomst- och produktionsmässigt ligger Skåne nu på den nedre halvan i Sverige. Sämst är det vad gäller den disponibla inkomsten per individ. Bara boende i Jämtland och Värmland har fått se sina inkomster växa långsammare än skåningarna sedan 1995.
Dessa siffror gäller hela Skåne. Eftersom utvecklingen varit bättre i den sydvästra delen än i den nordöstra måste läget där närmast betraktas som katastrofalt.
Den svaga utvecklingen har gjort de skånska kommunerna till stora mottagare av det kommunala inkomststödet. Av Skånes 33 kommuner är det bara Lomma och Vellinge som har klarat sig undan detta öde.
Sex skånska kommuner - Perstorp, Åstorp, Örkelljunga, Bjuv, Klippan och Landskrona – tillhör de 10 procenten fattigaste kommunerna i Sverige. I detta avseende är Skåne sämre än Norrland.
De kommuner som lyckats öka sin skattekraft är alla små: Hörby, Lomma, Båstad, Sjöbo, Ystad och Höör medan samtliga större städer – Malmö, Landskrona, Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad – tappat i skattekraft. Och utvecklingen går åt fel håll ty under åren 2005–2015 sjönk skattekraften i Skåne i förhållande till riksgenomsnittet.
Det är uppenbart att Skåne inte tillhör globaliseringens vinnare.
För att göra Skåne till en sådan räcker det inte att vänta på vad ESS kan komma att åstadkomma. Större grepp måste tas som inbegriper hela regionen och fler områden. Men först av allt måste ansvariga politiker kasta sina skygglappar: Skåne är inte den dynamiska och välmående region som politikerna sökt måla upp i decennier. Skåne har stora problem som ber om en lösning.
Allt annat vore att spela SD i händerna.
Gå till toppen