Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö krävs på skadestånd till elev

Kränkningarna började redan i första klass. Nu kräver Barn- och elevombudsmannen Husieskolan på 40 000 kronor eftersom skolan inte gjort tillräckligt för att skydda eleven.

Husieskolan tog inte en elevs situation på tillräckligt allvar, menar Beo som nu kräver skadestånd åt eleven.Bild: Johan Pihlemark
I Barn- och elevombudsmannens, Beo:s, beslut att kräva skadestånd till eleven listas 23 olika tillfällen där den varit utsatt för kränkningar eller varit inblandad i någon konflikt.
Beo kan enbart konstatera kränkningar från andra elever vid tretton fall, vid fem tillfällen bedöms händelserna vara vardagliga konflikter mellan elever. Vid resten kan Beo inte fastslå att det handlar om kränkningar.
Eleven har utsatts för både fysiska och verbala påhopp av andra elever. I många fall har skolpersonalen fått reda på incidenterna strax efter att de inträffat. Men den kunskapen har inte förts vidare till skolans ledning som fick reda på vad som hänt i samband med att anmälan gjordes till Beo.
Läs också Mobbning vanlig orsak till skolanmälningar
Elevombudsmannen anser att skolan inte tagit elevens situation på tillräckligt stort allvar och kräver därför skadestånd av Malmö stad.
Det är ovanligt att Beo kräver skadestånd från en skola. Summan, 40 000 kronor, motiveras med att eleven varit utsatt under en längre tid och att det inneburit ett "inte obetydligt mått av psykiskt lidande".
Åsa Rantzow är rektor på skolan sedan ett halvår tillbaka.
– Vi får gå igenom svaret, titta över vad de har kritiserat oss för och analysera det. Sedan får vi gå vidare och göra de insatser som vi behöver och se över våra rutiner, säger hon.
Beo konstaterar att personal känt till incidenter men inte fört det vidare till ledningen, alltså till dig. Hur ser du på det?
– Jag kan inte säga något förrän vi gått igenom det. Vi får titta på varje ärende och se vad de skriver.
Skolan ska svara Beo senast 9 mars.
Svenska skolors program mot mobbning har kritiserats under flera år men används fortfarande, vilket bland annat SR:s program Vetenskapsradion rapporterat.
Gå till toppen