Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Misstänkt flyktingspionage chockar exil-tibetaner i Sverige

En man är anhållen misstänkt för att ha spionerat på tibetanska flyktingar i Sverige. ”De försöker splittra den gemenskap vi har”, säger Nyima Sherlhokangsar, ordförande i föreningen Tibetan Community in Sweden

Mannen som greps av Säpo och nu har anhållits av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, ska ha spionerat på personer i den tibetanska miljön i Sverige och lämnat över information till en underättelseofficer som agerar på uppdrag från en annan stat.
Läs mer: Misstänkt flyktingspion gripen
Vilken stat berättar inte Säpo men det ligger nära till hands att det rör sig om Kina, enligt Nyima Sherlhokangsar, ordförande i föreningen Tibetan Community in Sweden.
– Vem skulle annars göra det? Men som sagt vi har inga bevis för det, säger hon.
För henne kom nyheten om det misstänkta flyktingspionaget som en obehaglig överaskning.
– Alltså, vi blev chockade. Det är jättetråkigt och hemskt. Jag hoppas verkligen att Säpo går till botten med detta. Det känns så klart obehagligt, säger Nyima Sherlhokangsar.
– Men det förvånar mig inte för jag har hört sådana här saker från andra tibetanska communities i Europa.
Föreningen som hon leder har runt 120 medlemmar och jobbar med att bevara och föra vidare den tibetanska kulturen och identiteten.
– Syftet är kanske att splittra den fina gemenskap vi har. Den blir väldigt rubbad nu, man blir ju orolig när man inte vet vem det är. Vi lever i ett fritt land och tolererar inte sådant här, säger Nyima Sherlhokangsar.
Säpo skriver i ett pressmeddelande flyktingspionage används för att hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån: ”Det är också ett sätt för en regim att försöka få kontroll över vem som har flytt från hemlandet, varför de gjort det och var de nu befinner sig.”
Människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch och Amnesty, har flera gånger under de senaste decennierna kritiserat Kina för systematiska övergrepp mot den tibetanska befolkningen.
Gå till toppen