Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polis sköt varningsskott när inbrottstjuvar greps i Limhamn

Polis sköt ett okänt antal varningsskott i samband med ett ingripande mot en inbrottstjuv i Limhamn på måndagen. Skottlossningen ska utredas.

Vid 13-tiden höll polisens tekniker på med en teknisk undersökning där man bland annat säkrade hylsor efter polisens varningsskott.Bild: Patrick Persson
Det var vid lunchtid som ett vittne ringde polisen om ett misstänkt villainbrott på Caritasgatan i Limhamn. Tre personer hade setts stryka runt i området. Flera patruller åkte ut och kunde snabbt gripa två personer.
Den tredje flydde men polisen hann ikapp. Och det var i samband med det ingripandet som polis avfyrade ett okänt antal varningsskott i marken.
I nuläget är en av de tre misstänkta för villainbrottet även misstänkt för hot mot tjänsteman.Bild: Patrick Persson
Enligt Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral, är mannen misstänkt för både stöld och hot mot tjänsteman.
Stöldgods ska ha hittats i närheten av platsen där tjuvarna greps. Enligt uppgift var det bland annat en kassaapparat som stals vid ett inbrott i Limhamn natten till måndagen.
Två av de gripna personerna är 16 år och den tredje är 18 år.
– Poliser som har varit med i ärendet ska förhöras om det inträffade, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.
Polisen vill inte säga hur många poliser som deltog i insatsen i Limhamn – bara att det var flera patruller.
– Det brukar det vara när det är pågående inbrott. Det krävs ju en del resurser för att täcka alla tänkbara utgångar från en villatomt exempelvis. Så har det varit i det här fallet också, säger Calle Persson.
– Efter skottlossningen pratade yttre befäl med de inblandade. Sedan ringde de åklagare.
Det är särskilda åklagarkammaren som är ansvarig för utredningar om polisens skottlossningar. Den avdelningen är skild från den övriga åklagarorganisationen.
– I princip alla skottlossningar från polisens sida utreds, även varningsskott. Polisen brukar själva göra en anmälan, säger Anders Jakobsson, chef för särskilda åklagarkammaren.
– När flera poliser har varit på plats vid en skottlossning så försöker man förhöra dem var för sig. Utredningen sköts av poliser som inte tillhör den vanliga polisorganisationen.
Anders Jakobsson kommenterar inte dagens skottlossning i Limhamn.
– Men rent allmänt kan man säga att i de flesta fall visar det sig att polisen hade fog för att skjuta. Det har förelegat en nödvärnssituation, säger han.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen