Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svensk Oscar – och röstkaos

"La La Land" blev den stora vinnaren, och Sverige fick ett pris på fyra vinstchanser. Annars kom nattens Oscarsgala mycket att kretsa kring Donald Trump – och en kaoasartad final där "La La Land" först felaktigt tilldelades priset för bästa film som sedan gick till "Moonlight".

Meryl Streep lämnar över en Oscar till Linus Sandgren.Bild: Chris Pizzello
Musikalen "La La Land" hade rekordmånga nomineringar, 14, men Oscarsgalan förvandlades inte riktigt till Oscarsgala-la-lan även om Damien Chazelles film lyckades ta sex oscarsstatyetter – bland annat för bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll och bästa foto. Det sistnämnda var signerat Linus Sandgren, vilken var den ende svensken som vann under galan.
Priserna fördelades i stort som förväntat, men kaos utbröt vid galans höjdpunkt. "La La Land" föklarades som bästa film, men så upptäcktes det att presentatören Warren Beatty hade fått fel kuvert: teamet bakom "Moonlight" kallades upp istället.
Läs också 22 svenska Oscarsvinnare – här är alla klippen
Hannes Holms "En man som heter Ove" förlorade till den iranska filmen "The salesman" i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Asghar Farhadis film har de senaste dagarna seglat upp som en favorit, då regissören bojkottade galan till följd av Trumpadminsitrationens inreseförbud. Den iranska astronauten Anoushheh Ansari läste upp ett meddelande från den frånvarande regissören som protesterade mot det "inhumana" inreseförbudet. Talet gav en av galans största applåder.
Det blev heller ingen svensk vinst i kategorin Bästa smink för "En man som heter Ove", där Eva von Bahr och Love Larson var nominerade. Inte heller för Max Martin och Shellback som tävlade med sången "Can't stop the feeling" från "Trolls" (däremot fick sången, sjungen av Justin Timberlake, äran att inleda galan).
Det fanns höga förväntningar på att detta skulle bli den mest politiska Oscarsgalan någonsin, vilket infriades till viss del. De stora brandtalen kanske uteblev men konferenciern Jimmy Kimmel, liksom flera av presentatörerna, skämtade friskt om president Trump. Även om det aldrig riktigt brände till på allvar.
Bland annat uppmanade Kimmel publiken att ge en stående, och "helt oförtjänt", ovation till den "överskattade" skådespelaren Meryl Streep. (President Trump attackerade nyligen Streep i en tweet och kallade henne för överskattad.)
Och så tackade Kimmel president Trump: "Jag menar, kommer ni ihåg förra året då det verkade somom Oscarsgalan var rasistisk?" – en referens till fjorårets protester då inga afroamerikanska skådespelare var nominerade. De var betydligt fler i år, sju av tjugo nominerade skådespelare var ickevita, och det gav också utdelning: Mahershala Ali ("Moonlight") och Viola Davis ("Fences") vann birollspriserna.
Huvudrollspriserna gick, som väntat, till Casey Affleck ("Manchester by the Sea") och Emma Stone ("La La Land").
Huruvida president Trump tittade på galan är inte känt. Han avstod i vilket fall att twittra.

ALLA PRISTAGARE

Bästa film: "Moonlight"
Bästa regi: Damien Chazelle, "La La Land"
Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone, "La La Land"
Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck, "Manchester by the Sea".
Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Moonlight"
Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis, "Fences"
Bästa icke engelskspråkiga film: "The salesman", Iran
Bästa animerade film: "Zootropolis".
Bästa dokumentär: "O J Made in America"
Bästa manus: Kenneth Lonergan, "Manchester by the Sea"
Bästa manus efter förlaga: Barry Jenkins och Tarell Alvin McCraney, "Moonlight"
Bästa musik: Justin Hurwitz, "La La Land"
Bästa sång: "City of stars", "La La Land"
Bästa fotografi: Linus Sandgren, "La La Land"
Bästa scenografi: David Wasco och Sandy Reynolds-Wasco, "La La Land"
Bästa visuella effekter: Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R Jones och Dan Lemmon, "Djungelboken"
Bästa klipp: Robert Mackenzie och Andy Wright, "Hacksaw Ridge"
Bästa kortfilm: "Sing"
Bästa animerade kortfilm: "Piper"
Bästa dokumentära kortfilm: "The white helmets"
Bästa smink/hår: Alessandro Bertolazzi och Giorgio Gregorini, "Suicide squad"
Bästa kostym: Colleen Atwood, "Fantastiska vidunder och var man hittar dem"
Bästa ljudredigering: Sylvain Bellemare, "Arrival"
Bästa ljudmixning: Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie och Peter Grace, "Hacksaw ridge"
Gå till toppen