Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Är det bara min generation som bryr sig om den personliga integriteten?”

Vill du läsa om andras privata kriser på nätet? Bengt Holgersson ryser vid blotta tanken. Varför är vi inte mer måna om vårt privatliv på webben? undrar den före detta landshövdingen som är en digital 75-åring men lärde sig vakta tungan redan som liten.

Bengt Holgersson, tidigare politiker, landshövding och statlig utredare. Han är fortfarande ordförande i ett flertal styrelser.Bild: Julia Lindemalm
När murarsonen Bengt Holgersson ringde sina första telefonsamtal anade han att någon tjuvlyssnade: kvinnan i telefonstationen som kopplade bybornas samtal och hade full koll på hemligheterna i Älghult.
– Man fick vara försiktig med vad man sa. Folk drog sig för att avhandla relationer eller affärer i telefon.
När styrelseordföranden Bengt Holgersson i dag sitter på bussen eller pågatåget har han full insyn i okända människors relationer och affärer.
– Det är hemskt. Människor berättar om sitt privatliv i telefon på ett sätt som jag aldrig skulle drömma om att göra.
Läs också "Jag tycker själv att jag är ganska hyfsad på datorer"
Nej, Bengt Holgersson har inget emot mobiler eller annan informationsteknologi. Detta handlar om hur vi ser på vår egen personliga integritet, säger han.
– Jag tror att min generation är mycket mer noga med den, medan dagens yngre generation inte är det.
Är det bara min generation som bryr sig om den personliga integriteten? Det är viktigt att alla själv får bestämma.
Bengt Holgersson har en lång karriär i politikens och samhällets tjänst bakom sig: sjukvårdspolitiker och landstingsråd (S) i Malmöhus län, landshövding i det förenade Skånelänet, statlig utredare av klimatfrågor och fortfarande ordförande i ett flertal styrelser.
Fram till nyåret ledde han också det ”brukarråd” som är knutet till äldreforskningen vid Lunds universitet och ska befrämja äldres möjligheter att använda ny teknik.
– Vi som står på tröskeln till vårdsvängen har mycket att tillföra.
Som fyrtiotalist tillhör Bengt Holgersson en stor åldersgrupp, som snart utsätter äldreomsorgen för kostnader. Vad göra? Med övervakningskameror i sovrummen skulle kommunerna kunna minska utgiften för nattpatruller.
– Men vill vi ha det så? Är det bara min generation som bryr sig om den personliga integriteten? Det är viktigt att alla själv får bestämma.
Hur mycket berättar vi om oss själva i sociala medier? Är det en generationsfråga?Bild: Håkon Mosvold
De som nu växer upp har aldrig upplevt en annan tidsålder än den digitala och Bengt Holgersson behöver inte åka buss för att bli varse att integriteten ofta väger lätt mot driften att kommunicera. Men det är inte bara en generationsfråga.
– Det finns människor i min ålder som viker ut hela sitt sociala liv på Facebook. För mig är det helt främmande.
Läs också Hon uppmanar blivande hundraåringar att bli digitala
Bland mycket annat är Bengt Holgersson styrelseordförande i Science Village Scandinavia, ett bolag som ska utveckla marken mellan forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund. Spetsteknologi. Vi gör en digital snabbkoll.
Smart mobil?
– Jag har en alldeles ny Iphone. En sjua. Barnbarnen tyckte att fyran började bli för gammal.
Surfplatta?
– Ja, en padda (Ipad). Den är jättebra för att läsa tidningen när vi är på landet. Och för mejl och bankärenden. Enklare att ta med sig än datorn.
Min hustru håller kontakt med sin dotter i Kalifornien varje vecka. Det är utmärkt. Men när det gäller konferenser ser jag det som en nödlösning.
Facebook?
– Ja, men jag är inte särskilt aktiv. Jag tar gärna del av kommentarer till dagsaktuella händelser. När Allan Larsson [tung fd S-politiker] analyserar exempelvis brexit läser jag med stor behållning.
Twitter?
– Nej, jag tänkte på det men avstod. Jag är en gammaldags socialdemokrat som slutade kommentera politik i och med att jag blev landshövding och statstjänsteman.
Skype?
– Min hustru håller kontakt med sin dotter i Kalifornien varje vecka. Det är utmärkt. Men när det gäller konferenser ser jag det som en nödlösning.
– Jag arbetar ju mycket som ordförande och då är det viktigt för mig att se hur alla närvarande reagerar, också de som inte säger något. Läsa av uttryck och stämningar. Där kan bildskärmen inte ersätta det personliga mötet.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen