Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Lind: Bildt var tiotaggaren som skulle fällas – nu är han hjälte

För ett kvarts sekel sedan var Carl Bildt vänsterns favoritfiende och reportrarnas mardröm. Punkare och hiphoppare rimmade Bildt på ”tilt” (flipperspelslingo för att spelet är förlorat) och ”spillt” (som i blod) och ”goddagspilt”.

Moderaternas partiledare Carl Bildt valtalar på Drottninggatan i Stockholm, iklädd röd tröja, inför valet 1988.Bild: Anders Holmström / TT
1990 möter han två av Aktuellt redaktionens mest högsvansade skjutjärnsutfrågare, Lars Adaktusson och Hans Larsson. De är rustade med siffror och statistik för att fälla svensk journalistiks vita val, sextontaggaren och gammelgäddan Bildt.
Det dröjer cirka en minut innan Adaktusson gör sitt första misstag – och det räcker. Bildt och Moderaterna har i sin retorik målat upp Sverige som ett land som går på knäna, hjälplöst hasande sig fram i sosselera.
Bland annat har han sagt att Sverige är det land i Europa som har sämst bilar. Adaktusson säger så försmädligt han kan: ”Har du varit i norra Grekland?” Bildt tar tillfället i akt att förklara att ”norra Grekland är på sin höjd en provins” och att man alltid kan hitta ”någon buskabygd” med sämre bilar än Sverige.
Från det ögonblicket är utfrågningen en Carl Bildt Show. En yttepytteliten ogenomtänkt formulering och Bildt sopar banan med kombattanterna. Klippet lär visas som skräckexempel på landets journalistutbildningar. Det hade också kunnat visas som en grundkurs i adlig Östermalmsarrogans av renaste sort.
Tjugosju år senare är Lars Adaktusson Kristdemokraternas Europaparlamentariker och Carl Bildt, av alla människor, har mött vänsterfolks jubel. En tweet till Trump om att hans svartmålande av Sverige måste bero på hallucinogener och ytterligare en tweet om att Sverige faktiskt inte är så farligt – och helt oväntat måste man räkna den gamle högerledaren till de sina.
Kartan är inte bara omritad. Den är hopknycklad och söndersliten och hopklistrad på måfå. Allt flyter, allt är i rörelse. Inget är vad man tog för givet. Fan har blivit religiös och sitter i en båt som ingen vet vem som ror.
Det finns många adjektiv att sätta på samtiden. Själv håller jag mig än så länge till ett försiktigt ”spännande”.
Gå till toppen