Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fåmansföretagen måste få bättre förutsättningar

87 procent av våra företag i Sverige är fåmansföretag med mindre än 10 anställda. Vi måste skapa och ge möjlighet till alla dessa företag att växa, utvecklas och kunna anställa.
1982 startade jag och min kollega ett företag. Då precis som nu var det i stort sett omöjligt att få lån eller kapital för att kunna förverkliga vår affärsidé. Med borgensåtagande, låga löneuttag och vår stora entusiasm lyckades vi att skapa ett mycket framgångsrikt företag med många anställda, företaget levde vidare i mer än 20 år.
Tyvärr ser inte verkligheten ut så här längre, runt tre fjärdedelar av de företag som startas lever inte längre än tre eller fyra år, det saknas möjlighet att få utvecklas på rimliga villkor. Ovilja från banker med orimliga krav gör att det inte går att överleva och inte heller förvärva några företag.
Vi behöver våra företag för att skapa ”riktiga” skattepengar, det vill säga pengar som inte är en del av den offentliga sektorn kommun, landsting, försäkringskassan och arbetsförmedlingen där pengar tas ifrån vår stadskassa.
Det läggs tyvärr allt för ofta stort fokus vid höga arvoden, avgångsvederlag och månadslöner som är fantasisummor. Som exempel kan jag nämna en mindre kommun i Småland som betalade ut 18 månadslöner i avgångsvederlag för en chef inom omsorgsnämnden trots att personen slutade på egen begäran, i detta fall var lönen 52 000 kronor i månaden.
Dessa löner eller förmåner finns inte i ett fåmansbolag, detta är bara ett exempel på den stora egoism som just nu råder och som gör att vi sakta men säkert äter upp oss själva.
Om vi inte snarast ger möjlighet till våra företag och skapar bättre förutsättningar kommer snart ännu färre att ha ett arbete att gå till. Vi ger heller inte alla de människor som invandrat till Sverige en ärlig chans att komma in i vårt samhälle och går miste om den stora kunskap och yrkesskicklighet som dessa besitter.
Våra politiker och organisationer som Företagarna och Svenskt Näringsliv måste börja arbeta med dessa frågor nu, jag hoppas att klockan inte är fem över tolv.

Ulf Elgehed

egenföretagare i mer än 35 år
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen