Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Här är succéfilmen som Massive nu ska förvandla till spel

Den mest inkomstbringande filmen i världshistorien ska nu bli spel i Malmö. Här är historien om ”Avatar” och rekordregissören James Cameron.

Scen ur filmen "Avatar" från 2009.Bild: WETA
Den 62-årige kanadensiske filmregissören och manusförfattaren James Cameron är ett eget stort kapitel i filmhistorien. Han är mannen bakom blockbusters som ”Titanic”, ”Terminator”, ”Aliens – Återkomsten”, ”Avgrunden”, ”True Lies”. Och så den största ekonomiska succén av dem alla: ”Avatar”.
Efter genombrottet med ”Terminator” 1984 där Arnold Schwarzenegger spelade huvudrollen så har Cameron skrivit manus, regisserat och producerat flera av Hollywoods största succéer. Förutom de ovan nämnda filmerna finns även ”Rambo – First Blood 2”, ”Point Break”, ”Strange Days”, ”Solaris” och tv-serien ”Dark Angel” på hans cv.
Något som Cameron kanske är allra mest känd för är att flera av hans filmer har varit de dyraste någonsin när de kommit. ”Terminator 2 – Domedagen”, ”True Lies” och ”Titanic” slog alla kostnadsrekord när de spelades in. Men de blev också alla stora kassasuccéer. "Titanic" resulterade också i flera Oscars, bland annat för bästa regi och bästa film.
Filmproducenten Jon Landau och filmregissören James Cameron efter Oscarsgalan 1998 då de tagit emot statyetter för bästa film och bästa regi för "Titanic".Bild: REED SAXON
Fast den största kassasuccén av dem alla är filmen ”Avatar”. När filmen hade premiär i december 2009 så var det den första långfilmen som James Cameron regisserade sedan 1997. Men då hade han jobbat på filmen i över femton år. Redan 1994 började han nämligen skriva på sitt första utkast för ”Avatar”.
Historien utspelar sig år 2154 på planeten Pandora dit människan har tagit sig för att utvinna mineraler som kan rädda jordklotet. På Pandora lever den blåhudade varelsen Na’vi som tvingas slåss för sin överlevnad på planeten när människan börjar ta över mer och mer av Pandora.
När filmen spelades in hade den en budget på runt 237 miljoner dollar och var då den fjärde dyraste filmen i världen, men den är än idag den mest inkomstbringande filmen i världshistorien efter att ha spelat in över 2,7 miljarder dollar. Tvåa på den listan ligger James Camerons ”Titanic” med över 2,1 miljarder dollar. Skulle man dock få för sig att räkna om summorna och justera för inflation så är ”Borta med vinden” från 1939 fortfarande etta med ”Avatar” som tvåa och ”Titanic” som fyra.
Det har i flera år varit känt att ”Avatar”-filmen ska få flera uppföljare, men detaljerna har varit oklara. Våren 2016 släppte James Cameron på förlåten och berättade att det blir fyra nya ”Avatar”-filmer. ”Avatar 2” väntas få premiär 2018 och sen ska de andra filmerna komma 2020, 2022 och 2023. Alla fyra filmerna ska spelas in samtidigt med början i år.
Håll koll på Malmös spelvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen